Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα μια συνάντηση που αρκετοί θα χαρακτηρίσουν τυπική. Δεν είναι όμως διόλου.

Στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντά τον Ούγγρο ομόλογό του, Péter Szijjártó, καθώς τον Ιούλιο η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την προεδρεύουσα χώρα, με την οποία ούτως ή άλλως οι διμερείς σχέσεις είναι καλές. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο που λέγεται Αλβανία. Για την ένταξή της στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών και ως γνωστόν η Ελλάδα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή της πορεία, επειδή δεν σέβεται το κράτος δικαίου, καθώς συνεχίζεται η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Η άρση ή μη του ελληνικού μπλόκου εξαρτάται από δύο χρονικά ορόσημα. Στις 25 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη Μπελέρη, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει στη Ρώμη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων. Για την ώρα η Αλβανία με πρωτοβουλία της Αθήνας εξαιρέθηκε από σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο τη σύναψη σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με τρίτες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.