Αύριο, Δευτέρα (22/01), στο Στρασβούργο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην πρώτη της συνεδρίαση, αναμένεται να εκλέξει ομόφωνα ως νέο της Πρόεδρο τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Ο κ. Ρουσόπουλος στηρίζεται και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα κάτι που δεν είχε συμβεί για χρόνια.

Η Συνέλευση συντίθεται από 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών οι οποίοι εκπροσωπούν 675 εκατομμύρια κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου και ανήκουν στις πέντε πολιτικές ομάδες: Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια (5 Μαΐου 1949) από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης όπως Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πώλ Ρεινό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Αντονυ Ήντεν και Φρανσουά Μιττεράν.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθηση της διεξαγωγής εκλογών.

Επιπλέον όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ για να ενταχθούν σε αυτήν πρέπει να τηρούν προηγουμένως τα κριτήρια για την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών (Β1) και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2019. To 2021 εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τα Εκτοπισμένα Άτομα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από το 2000, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Βουλής, καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου (2004-2008). Σπούδασε Δημοσιογραφία & Επικοινωνία καθώς και Ανθρωπιστικές σπουδές με εξειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, εργάστηκε επί μια 20ετία ως δημοσιογράφος σε κορυφαία ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπήρξε μέλος της ιδρυτικής ομάδας του πρώτου μη κρατικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα (Αθήνα 9.84) και του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού (Mega). Στον ακαδημαϊκό τομέα, εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Πολιτική Επιστήμη (1997-1999). Από το 2015 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Από το 2009 είναι «Διακεκριμένος Επισκέπτης, Ομιλητής και Διδάσκων στα Εκτελεστικά Προγράμματα Global Business Intensive της Επιχειρησιακής Σχολής Pepperdine Graziadio» στο Λος Άντζελες. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος γεννήθηκε το 1963 στην Κυπαρισσία. Είναι νυμφευμένος με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και πατέρας δύο παιδιών, του Βασίλη και της Άννας.