Η ώρα της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασε. Σήμερα στις 12:00 στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ανέλαβε την αρμοδιότητα για την «υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», θα παρουσιάσει τα 13 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση υπουργών, όπως του Γιώργου Φλωρίδη, που δεν έχει μιλήσει δημόσια μέχρι στιγμής, και του Μάκη Βορίδη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό και οι πληροφορίες θέλουν να απέχει τελικά από την ψηφοφορία.

Αργότερα το απόγευμα το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για συνολικά μία εβδομάδα, ώστε στις αρχές Φεβρουαρίου να μπορεί να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μέχρι τα μέσα του μήνα να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι θα υπερψηφίσουν

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας -δηλαδή 105 βουλευτές- θα ψηφίσουν «ναι», όπως και τουλάχιστον 75 από τους 85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Συνεπώς, εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, το νομοσχέδιο θα περάσει με πάνω από 180 θετικές ψήφους, αν και απαιτείται απλή πλειοψηφία των 151, ίσως δε και μικρότερη, εφόσον απέχουν βουλευτές της ΝΔ.

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Πώς διαμορφώνονται οι θετικές ψήφοι σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας


Μέγαρο Μαξίμου: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, κανένα σχόλιο»

«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, κανένα σχόλιο», ανέφεραν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, μετά την -αναμενόμενη για το Μέγαρο Μαξίμου- αυστηρά αρνητική στάση της Ιεράς Συνόδου απέναντι στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση αντιπαράθεση, πόσω μάλλον σύγκρουση, με την Εκκλησία και η τοποθέτηση σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραμμίζει τον σεβασμό αυτό απέναντι στην Εκκλησία, να τονίζει την ανάγκη της συνεννόησης και της καταλαγής και να κινείται στο πνεύμα της βιβλικής φράσης «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Διαβάστε ακόμα: Ιερά Σύνοδος: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η αντίδραση που προτείνουν μητροπολίτες


Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει πως πρόκειται για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας και ότι τα κόμματα συζήτησαν όλο αυτό το διάστημα πολύ ώριμα και χωρίς ακραίες τοποθετήσεις για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα, το οποίο διατρέχει οριζόντια τα ίδια τα κόμματα, αλλά και την κοινωνία συνολικά. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, «με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα».

Αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, με αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που έκαναν «κωλοτούμπα» και από το «ναι» επί της αρχής στην επιτροπή πήγαν στο «όχι» σε όλα στην Ολομέλεια.


Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα, του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.