Όρους, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας τα μαχητικά F-16, θέλει να θέσει η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που η εφημερίδα «New York Times» μιλά για φερόμενο έγγραφο της Τουρκίας προς το State Department, σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός στρατός δεσμεύεται να αποκλιμακώσει τυχόν εντάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο.


F-16: Το έγγραφο του Τζο Μπάιντεν

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το έγγραφο του Τζο Μπάιντεν είναι μια επιστολή προθέσεων, που εκφράζει τη γνωστή βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι το επίσημο αίτημα του State Department προς το Κογκρέσο, το οποίο εκκινεί επισήμως τη διαδικασία. Η Αθήνα τονίζει ότι ουδείς μπορεί να εμποδίσει τις ΗΠΑ να πωλήσουν αμυντικό εξοπλισμό σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Δεν δέχεται, όμως, αυτός ο εξοπλισμός να στρέφεται κατά τρίτου μέλους της συμμαχίας.

Γι’ αυτό και η χώρα μας προχωρά σε ενέργειες για να επιβληθούν όροι, ώστε να μην κάνουν οι Τούρκοι παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά με F-16. Ενδεχομένως οι όροι αυτοί να αποτυπωθούν στο επίσημο αίτημα που θα στείλει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ. Προφανώς, θα συζητηθεί και το θέμα των F-35.


Tα ελληνικά F-35

Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα μας θα αγοράσει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ και οι διαδικασίες θα γίνουν σύντομα. Είναι θέμα χρόνου τα F-35 και ό,τι άλλο πάρουμε, έλεγαν με νόημα διπλωματικές πηγές και τόνιζαν ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί συνδιαλλακτική πολιτική.

Τα ελληνικά F-35 δεν συνδέονται με τα τουρκικά F-16. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, η υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σίγουρα θα «ξεκλειδώσει» την πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή