«Η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική και ναυτική υπεροχή με την απόκτηση των F-35 και των φρεγατών Constellation, αλλά στόχος δεν είναι να γίνει ούτε υπερδύναμη ούτε να αλλάξει από αμυντικό σε επιθετικό το δόγμα της», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Real FM 97,8.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις χθεσινές (29.1.2024) δηλώσεις του είπε ότι τα Stealth μαχητικά δίνουν στη χώρα μας την αεροπορική υπεροχή και έτσι προστατεύονται τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει «κούρσα εξοπλισμών».

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία, με αφορμή την πώληση των F-16 Viper, εξυπηρετεί αφενός τα αμερικανικά και αφετέρου τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα. Διευκρίνισε πως δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να απειλείται η Ελλάδα με αμερικανικά οπλικά συστήματα και πως θα ήταν σοφό για τις ΗΠΑ να υπάρχουν όροι που θα αναγκάζουν την Τουρκία στη λήψη ορθών αποφάσεων για τη χρήση των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών για να μη χρησιμοποιούνται κατά συμμάχων (δηλαδή της Ελλάδας) εντός πλαισίου NATO.

Για την επιστολή Μπλίνκεν και το τελικό κόστος της προμήθειας των F-35, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι είμαστε ακόμη «σε απολύτως αρχική βάση» και ξεκαθάρισε πως ο αριθμός, η διαμόρφωση και τα οπλικά συστήματα που θα πάρουμε είναι αρμοδιότητα αρχικά του ΓΕΑ, μετά του ΓΕΕΘΑ και στο τέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, που θα εισηγηθεί τις προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι θα αποκτήσουμε τα F-35 επί τη βάσει του στρατηγικού δόγματος της χώρας, που είναι η αποτροπή, ενώ διέψευσε τις αναφορές για το τελικό κόστος προμήθειας, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι σε αρχικό στάδιο.

Ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών, ήταν κατηγορηματικός για τις δυνατότητες των F-35, λέγοντας ότι είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα, που συνεργάζεται με τα υπάρχοντα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία επίσης απασχολούν το ΥΠΕΘΑ, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν εργασίες στην Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, βασισμένες στο έμψυχο δυναμικό και στα μέσα της, έχουν και θα έχουν απόλυτη δυνατότητα αποτροπής και ακόμα πλήρη υπεροχή.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τα F-35 πετύχαμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα στην αποτρεπτική μας ικανότητα


Νίκος Δένδιας: Η προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra δεν αρκεί και πρέπει να μπούμε στην «επόμενη φάση»

Ο Νίκος Δένδιας έπειτα αναφέρθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και τόνισε ότι η προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra δεν αρκεί και πρέπει να μπούμε στην «επόμενη φάση», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε κάτι έτοιμο που κατασκευάζεται στο εξωτερικό.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο ΥΕΘΑ, «εντάσσεται η συνεργασία με τις ΗΠΑ και επί του παρόντος είμαστε σε αρχική συζήτηση για να συν-σχεδιάσουμε τις μελλοντικές φρεγάτες νέας γενιάς, για να καλύπτουν τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες και να κατασκευαστούν έως 7 φρεγάτες κλάσης Constellation εδώ».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να σχεδιάσουμε, να παράγουμε και να συντηρήσουμε τα δικά μας πλοία, αλλά και τρίτων χωρών για τον επόμενο μισό αιώνα. Προφανώς αυτό δεν θα γίνει αύριο. Η φάση σχεδιασμού διαρκεί 2 με 3 χρόνια, μετά υπολογίζονται οι δυνατότητες του πλοίου και το αρχικό κόστος. Τέλος η αντίληψη ότι πρέπει να αγοράσουμε από το πάνω ράφι, αντιθέτως να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν τεχνολογίες για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) αλλά και για μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV)».


Τι είπε για το επίδομα στόλου

Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις αμοιβές των στελεχών και ότι πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει εντός δημοσιονομικών πλαισίων, ώστε να προβούμε ως κράτος στην ορθή αντιπαροχή προς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, κάνοντας αναφορά στο επίδομα στόλου, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση για την ορθή πλέον καταβολή του.

Σε ερώτηση ακροατή για την καταλληλότητα των F-35, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι «πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή εμείς του αναθέσουμε» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θέλει την πιο προηγμένη τεχνολογία και έτσι η διαμόρφωση (configuration) των F-35 είναι πιο σημαντική  από τον αριθμό των F-35 που μπορούμε να αποκτήσουμε».

Σε ερώτηση για αίτημα των ΗΠΑ να πουλήσουμε πυρομαχικά στην Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ είπε ότι «πυρομαχικά που θα λήξουν σύντομα και μπορούν να πωληθούν, θα φέρουν μεγάλο κέρδος, καθώς δεκάδες εκατομμύρια θα μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτηση για το αν οι φρεγάτες κλάσης Constellation καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έστειλε επιστολή ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επιτελείς μας έχουν κρίνει ότι οι φρεγάτες αυτές θα πληρούν τα κριτήρια.

Τέλος, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν πολύ καλή και ότι από την πλευρά του επιδιώκει την ενημέρωση του κόσμου και την εθνική ομοψυχία στα εθνικά θέματα.