Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μιλά σήμερα στην Απογευματινή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξηγώντας ότι οι βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού εστιάζει στα μέτωπα της ακρίβειας, της υγείας και της ασφάλειας.

Ο κ. Σκέρτσος εκτιμά πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «έχασαν την ιστορική ευκαιρία να πιστωθούν την αναγνώριση ενός οφειλόμενου χρέους στους απόδημους Ελληνες», εξαιτίας της καταψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, αναφέρεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και απαντά εάν προκύπτει πολιτικό κόστος για τη ΝΔ από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην Ισότητα στον Γάμο.

Πως αιτιολογείται η «αιφνιδιαστική» τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα την απώλεια του κλίματος συναίνεσης για το νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε αρχικά;

Την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν. Ηταν μια στιγμή που το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και συμφώνησε στην υιοθέτηση αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ύπαρξη συναίνεσης, φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ως ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενω ψήφισαν ΝΑΙ επί της αρχής στην Επιτροπή της Βουλής για την επιστολική ψήφο, όταν η Κυβέρνηση πρότεινε να ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ και στις εθνικές εκλογές, άλλαξαν τη στάση τους με πρόσχημα την τροπολογία. Πώς γίνεται δηλαδή να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες; Ομως, ακόμη κι αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τί σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Θα μπορούσαν πολύ απλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και να καταψηφίσουν την τροπολογία. ‘Εχασαν την ιστορική ευκαιρία να πιστωθούν και αυτά τα κόμματα την αναγνώριση ενός οφειλόμενου χρέους στους απόδημους Ελληνες. Η ΝΔ Δημοκρατία μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας διάλεξαν πάντως τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Παρακολουθούμε μια «βιασύνη» ως προς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, κυρίως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Σας απασχολεί το γεγονός ότι λόγω της ταχείας διαδικασίας ενδέχεται να μην εμπεδωθεί η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα και να μην υπάρχει επικοινωνιακή κεφαλαιοποίηση τους;


Μα οι ίδιοι οι πολίτες -με βάση τα αποτελέσματα και των τελευταίων εκλογών- είναι εκείνοι που ζήτησαν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιο γρήγορα ώστε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα σε όλα τα πεδία που ακόμα παρουσιάζουμε υστέρηση. Στην οικονομία, στους μισθούς, στο μετασχηματισμό του κράτους, στην υγεία, στην Παιδεία, στην ασφάλεια, στη δικαιοσύνη.

Αυτό, λοιπόν, που εσείς αποκαλείτε “βιασύνη” , εμείς στην κυβέρνηση το ονομάζουμε μεταρρυθμιστική ορμή για να κάνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και αποζητά η κοινωνία. Την πρώτη τετραετία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις που δεν επέτρεψαν σημαντικές αλλαγές που και εμείς θέλαμε να κάνουμε. Μπορούμε πλέον έχοντας διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και μια οικονομία που πάει καλά, να προχωρήσουμε - αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος- σε πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι απλώς να τρέξουμε αλλά να κάνουμε άλματα χωρίς να χάσουμε ουτε λεπτό. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σημαντικά, πρέπει να γίνει δίκαιη για όλους, πιο παραγωγική στην οικονομία και το κράτος, να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια, να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ψηφιοποίησή της. Και ακόμη, με προστασία του περιβάλλοντος και ενεργειακή μετάβαση ώστε να κατακτήσει την ενεργειακή αυτονομία και ταυτόχρονα να ενισχύει τη φωνή της στα διεθνή φόρα. Να είναι ένας εταίρος που τον σέβονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ολες οι κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις έχουν ένα στόχο : να βελτιώσουμε τη ζωή ολων χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο και πίσω.

skertsos__2_

Το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών. Που μπαίνει ο πήχης για την ΝΔ; Σας ανησυχεί η κατάσταση στην Ευρώπη την επομένη των ευρωεκλογών;

Το 2024 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό για την Ελλάδα και για τη Νέα Δημοκρατία. Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που θα την κάνει ακόμα πιο ευρωπαϊκή με μια κυβέρνηση που πλέον πρωτοστατεί και στην Ευρώπη. Θυμίζω ότι ελληνικές πρωτοβουλίες την τελευταία 4ετία -στα δύσκολα χρόνια των παγκόσμιων κρίσεων-έγιναν ευρωπαϊκές πολιτικές όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, η πρωτοβουλία για το Ταμείο Ανάκαμψης και η πολιτική για τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ενεργειακή κρίση.

Πιστεύω ότι οι πολίτες στις προσεχείς ευρωεκλογές θα συναξιολογήσουν όλα τα παραπάνω και θα εμπιστευθούν πάλι την πολιτική παράταξη που είναι φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή, λαϊκή και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική με ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες. Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και ισχυρές τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και εργάζονται γι αυτήν, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΕΕ έχει μπροστά της μεγάλες προσκλήσεις για πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη, για να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο δίκαιη . Η άνοδος των δυνάμεων του αυταρχικού αναθεωρητισμού που απειλούν να μπλοκάρουν κάθε αλλαγή προς το καλύτερο, πρέπει να μας προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν όλους. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι ένας πόλος πολιτικής σταθερότητας και υπεύθυνης ηγεσίας σε έναν ταραγμένο και ρευστό κόσμο. Αυτό πρέπει να πετύχουμε και για την Ευρώπη επιλέγοντας άξιους και υπεύθυνους εκπροσώπους στην ευρωβουλή. Αυτός είναι ο πήχης μας.

Στις χώρες που προηγήθηκαν από εμάς στα ζητήματα αυτά, μετά τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο διαπιστώνουμε ότι η αποδοχή τους αυξήθηκε

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα ήδη φέρνει νέο κύκλο ανατιμήσεων. Στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή το κόστος ζωής αποκλίνει από τους μισθούς, τι θα κάνετε για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης νέας κρίσης;

6084769
Η ακρίβεια μαζί με την ασφάλεια και την υγεία αποτελούν τις 3 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μας. Εκεί ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ως προς τον διεθνή πληθωρισμό αποδείξαμε τα τελευταία δυο χρόνια ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε, όπως δείχνει η πορεία των τιμών καταναλωτή που κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας. Αυξήσεις που θα μείνουν ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί. Πρέπει να σκύψουμε ακόμη πιο συστηματικά πάνω και από τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς και την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι διαρκείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Κώστα Σκρεκα με τα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές εταιρείες αλλά και την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των προϊόντων πολυεθνικών εταιριών ώστε να μειωθούν οι αρχικές τιμές καταλόγου που υποκρύπτουν πλασματικές και παραπλανητικές προσφορές. Είμαστε απέναντι στον πληθωρισμό της απληστίας και σταθερά μαχόμενοι για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή. Είναι μια μάχη δύσκολη που θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε μέχρι τέλους.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό κόστος στα δεξιά της από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δεδομένου ότι έχει θεσμοθετηθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης. Άξιζε τελικά αυτό το κόστος;

Παρατηρώντας τι έχει συμβεί στις χώρες που προηγήθηκαν της Ελλάδας στα ζητήματα, μετά τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο , διαπιστώνουμε ότι η αποδοχή τους αυξήθηκε . Σε καμία χώρα δεν έχει υπάρξει πισωγύρισμα. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεμελίωσε τα δικαιώματα στον γάμο, ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς που πρώτευσε στις τελευταίες εκλογές, αποδέχεται αυτόν τον θεσμό ως μέρος του ευρωπαϊκού αξιακού κώδικα και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Εκτιμώ ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση θα γίνει πιο αποδεκτή και στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει χώρος για πολιτική σπέκουλα πάνω σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες. H ΝΔ είναι η παράταξη της ελευθερίας, της ισότητας, της Ευρώπης αλλά και της ευθύνης. Των υποχρεώσεων αλλά και των δικαιωμάτων. Δεν είναι το πρώτο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που κατοχυρώνει την ισότητα στο γάμο. Έχουν προηγηθεί το συντηρητικό κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν είχαν εκλογικό κόστος .Αντιθέτως οι Βρετανοί Συντηρητικοί οριακά αύξησαν τη δύναμη τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η αλλαγή αυτή δεν αφαιρεί τίποτα από τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των πολλών, όμως κατοχυρώνει την ελευθερία και την ισότητα στις ζωές των συμπολιτών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής