Στα όσα συζητήθηκαν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, μιλώντας για την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης. Επί αυτού, σημείωσε πως 1.000.000 στρέμματα αποδίδονται στους αγρότες προκειμένου να τα αξιοποιήσουν. Επίσης, καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση.

«Θα έχω αύριο την ευκαιρία να απαντήσω στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς».

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δίνεται για την ΚΑΠ. Όμως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου και στο ζήτημα των αυστηρότερων προτύπων που οφείλουν να ακολουθούν οι αγρότες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, μιλώντας για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του φακέλου κατά της μετανάστευσης.

Για τον κ. Ορμπάν, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ' ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.

Για την πράσινη μετάβαση σημείωσε ότι χωρίς να τίθεται στον πυρήνα η ουσία της, θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή στην Ε.Ε. το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα», είπε.

«Το ποσό της ενίσχυσης που δόθηκε στους αγρότες για τη φυσική καταστροφή είναι διπλάσιο από τις εισφορές τους. Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη, όλα τα αιτήματα για την αγροτική πολιτική έγιναν δεκτά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι κορωνίδα του προγράμματος της Ν.Δ., δεν θα κάνουμε πίσω, ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει, το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, αφορά και το ίδιο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά στα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.