Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας τόσο τη συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την παροχή μιας προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Παράλληλα, κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του τόνισε κυρίως τα ζητήματα των αγροτών και των κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως αύριο στη Βουλή θα ανακοινωθούν σειρά από μέτρα, ενώ σχολίασε και την απόφαση σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες.

Τέλος, όσον αφορά τα αγροτικά ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι το οποίο θα συζητηθεί, όπως ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε παράλληλα και μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την αντιπολίτευση και τα κρατικά πανεπιστήμια, σχολιάζοντας πως ο καθένας θα κριθεί από τη στάση του. Σχετικά με ερώτηση που δέχθηκε για την ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως «θα προσαρμοστούμε και θα συνεργαστούμε».

Μητσοτάκης για αγρότες: Το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό

Ειδικότερα, για το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχει φουντώσει σε όλη την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το θέμα συζητήθηκε, έστω και ακροθιγώς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Προφανώς είναι ένα σύνθετο ζήτημα το οποίο, όπως βλέπετε, αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα και θέλω να τονίσω ότι οι ανησυχίες τις οποίες ακούμε πολύ συχνά και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το γεγονός ότι οι τιμές μπορεί να συμπιέζονται από τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι προβληματισμοί που, θα έλεγα, βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό».

6101130


Καθεστώς αγρανάπαυσης

«Θέλω κατ' αρχάς να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οποίες θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά, να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».

Πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Επίσης, θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία ενδεχομένως να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε κάποιες πορείες που έχουμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται πια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

 

6101480

«Από εκεί και πέρα, θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Αλλά κάντε λίγο υπομονή, θα τα πούμε αυτά αύριο, με περισσότερη άνεση χρόνου, στη Βουλή», σχολίασε.

Μητσοτάκης: Το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν δεν υπήρχε Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε. Άρα, δίνουμε, δαπανούμε πολλά χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όμως, υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάρη, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές, το οποίο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να ζητάμε και από τις χώρες οι οποίες εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, να έχουν τους ίδιους και αυτοί περιορισμούς ώστε να μην έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τα κοστολόγιά τους; Ένα παράδειγμα μόνο από τα θέματα τα οποία έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Θέλω να τονίσω όμως ότι τα θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μεν ευρωπαϊκά, κάποια όμως θέματα έχουν και εθνικό ή και περιφερειακό χαρακτήρα. Αύριο θα συζητήσουμε, παραδείγματος χάρη, για τη Θεσσαλία, για το τι έχουμε κάνει, για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση. Εάν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε, παραδείγματος χάρη, τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στη Θεσσαλία. Θα τα κουβεντιάσουμε, όμως, όλα αυτά αύριο. Θέλω να ξαναπώ, για ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνησή μας, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν, και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», ανέφερε.

6101476

 

Για Ουκρανία

Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Καταρχάς υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο για λήψη αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία -το γνωρίζετε αυτό-, όχι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά σε επίπεδο Συμβουλίων Υπουργών. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση ξεκινάει μεν τώρα αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει, διότι θέλω να θυμίσω ότι για την αλλαγή του καθεστώτος ενισχυμένης πλειοψηφίας απαιτείται καταρχάς ομοφωνία στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό. Τώρα, για τη στάση του κ. Orbán θα πω μόνο ότι είδατε τελικά πως μπορέσαμε να βρούμε μια συμφωνία, έστω και αν χρειάστηκε να εξηγήσουμε ότι ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και οι 26 χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του 27ου. Αλλά είναι προτιμητέο να προχωράμε και οι 27, πράγμα το οποίο τελικά, όπως σας είπα, έστω και αν χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνος, καταφέραμε να το πετύχουμε».

Για την "πράσινη συμφωνία"

«Καταρχάς, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, να πούμε ότι αυτή έχει συμφωνηθεί ουσιαστικά το 2020, σε μια εποχή που είχε προηγηθεί της πανδημίας, των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα αυτής της πράσινης μετάβασης, να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές, οι οποίες να λάβουν υπόψη νέες πραγματικότητες, τις οποίες δεν μπορούμε πολύ απλά να αγνοήσουμε», πρόσθεσε.

6101128

«Θέλω να τονίσω ότι πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών, όχι μόνο των Ελλήνων, των Ευρωπαίων αγροτών, μου φαίνονται κατανοητές και σε έναν βαθμό δικαιολογημένες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτό θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων. Δεν νομίζω ότι είναι απλά μία "φωτοβολίδα" η οποία θα σβήσει τόσο γρήγορα και νομίζω ότι θα μας απασχολήσει και πάλι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.

Για τη Μέση Ανατολή

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κοιτάξτε, εγώ δεν μάσησα τα λόγια μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν περιποιεί τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε για μία ακόμα φορά σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αποδυναμώνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, σε μία εποχή όπου πολλοί άλλοι παίκτες φιλοδοξούν να παίξουν κάποιο ρόλο σε μία νέα ειρηνευτική προσπάθεια. Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών. Όμως, και με δική μου επιμονή, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε συμπεράσματα, τα οποία θα προχωρούν πέρα από αυτά τα οποία είπαμε τον Οκτώβριο. Είχαμε συμπεράσματα τον Οκτώβριο αλλά τώρα είμαστε αρχές Φεβρουαρίου και πολλά πράγματα άλλαξαν. Προφανώς πρέπει κι εμείς να μπορούμε να προσαρμόσουμε τη θέση μας και να παίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση έναν πιο ενεργό ρόλο. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα, ως μία χώρα με αξιοπιστία στην ευρύτερη περιφέρεια, θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μία ειρηνική επίλυση αυτής της τραγικής κατάστασης η οποία επικρατεί σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά να θέτει και μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της τελικής πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος αυτού, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση δύο κρατών, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει».

Τα κέρδη της Ελλάδος για Μεταναστευτικό

Σχετικά με τα «κέρδη» της Ελλάδος σε ό,τι αφορά επιπρόσθετους φόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτά θα μας απασχολήσουν στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε κάποια χρόνια από τώρα και οι προσαρμογές οι οποίες γίνονται, γίνονται στα πλαίσια αυτών που προφανώς έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει εύκολα. Τώρα, η Ελλάδα θα πάρει την κλείδα που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια τα οποία θα εκταμιευθούν. Αλλά στην περίπτωση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού έχουμε μεγάλη συμμετοχή στα ταμεία αυτά, καθώς έχουμε πολλές δομές υποδομής, παραδείγματος χάρη, οι οποίες χρηματοδοτούνται και πρέπει να εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς κάνουμε μία ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, η οποία απαιτεί και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επίσης, να τονίσω ότι και από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, καταφέραμε και αποσπάσαμε κάποιους πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία. Όμως, η μεγάλη πλειονότητα των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θέλω να θυμίσω εδώ ότι έχουν εκταμιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω: το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, ο Έλληνας φορολογούμενος, είχε τη δυνατότητα και καλά έκανε προφανώς, καλά κάναμε ως κυβέρνηση να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να ανταποκρίνεται πια με μεγαλύτερη, θα έλεγα, ακρίβεια στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Όμως αυτά επιτρέψτε μου να τα συζητήσουμε αύριο πιο αναλυτικά. Πάντως, εν κατακλείδι, η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΠΔΠ τελικά έγιναν δεκτά».

6101477

 
Για κρατικά πανεπιστήμια: Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην εσωτερική επικαιρότητα και στην τακτική της αντιπολίτευσης απέναντι στα ζητήματα της ιδιωτικής παιδείας και τα πανεπιστήμια σημείωσε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το Υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε -πιστεύω- αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση: να μη χαθεί η εξεταστική. Και χαίρομαι γιατί σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί φαίνεται να υπάρχει μια εκτόνωση και σε αυτό το κύμα των καταλήψεων. Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα. Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου. Όμως, ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει. Και θέλω να επαναλάβω ότι το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε».

6101475

 
Για ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Σε ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που έχω ήδη πει: δεν πιστεύω ότι είναι πρέπον για τους Ευρωπαίους ηγέτες, για οποιονδήποτε ηγέτη, να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με μια δημοκρατική διαδικασία σε μία άλλη χώρα, και αναφέρομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα προσαρμοστούμε. Θα συνεργαστούμε με όποιον εκλέξει ο αμερικανικός λαός ως τον επόμενο πρόεδρό του. Και πιστεύω ότι αποδείξαμε, με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι μπορούμε να έχουμε από κοινού την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία. Στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα, πιστεύω, στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ».

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σημείωσε: «Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σχετικά σύντομα καταφέραμε και οι 27 χώρες να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και φυσικά στην παροχή μιας προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία. Θέλω να θυμίσω ότι από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαμε συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο της αναθεώρησης και είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν πια και στα οριστικά συμπεράσματα, τα οποία συμφωνήθηκαν σήμερα. Αναφέρομαι στην αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης, κάτι το οποίο προφανώς μας αφορά ιδιαίτερα, καθώς η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων από τα ταμεία της μετανάστευσης. Στην αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικές ευελιξίες που αφορούν τα ταμεία συνοχής, το ΕΣΠΑ δηλαδή, που μας επιτρέπουν να έχουμε ένα σημαντικό θετικό δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις αναθεωρήσεις. Άρα, ναι, παρότι μας πήρε μία Σύνοδο παραπάνω από αυτό το οποίο είχαμε προγραμματίσει, το γεγονός ότι και οι 27 χώρες κατάφεραν και συμφώνησαν, και σχετικά γρήγορα, νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση».