Σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών, που βρίσκονται στα μπλόκα, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, στην «Ωρα του πρωθυπουργού». Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, όπως επίσης ότι θα υπάρξει έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες υψηλής κατανάλωσης, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ανακοίνωσε ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

mitsotakis-2-2-2024_1_


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία 5+1 μέτρων με στόχο την ανακούφιση των αγροτών:

- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

- Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

- Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μία δεκαετία. Για τον σκοπό αυτόν θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

- Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyujmlmu63jd)

mitsotakis-2-2-2024_3_

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας και έκανε γνωστό ότι στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκτίμηση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για το μέλλον της περιοχής που επλήγη πριν από λίγο καιρό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyuipevucjqp)

Κατά την πρωτολογία του και στην έναρξη της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια τριπλά αρνητική συγκυρία, με τις κακοκαιρίες Daniel, Elias να ακολουθούν τις πυρκαγιές στον Έβρο, πλήττοντας τη χώρα και βρίσκοντας τον κρατικό μηχανισμό καταπονημένο. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση με την πλημμύρα της Θεσσαλίας, που «κατατάσσεται σε μία από τις 2-3 μεγαλύτερες πλημμύρες της Ευρώπης», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο συνολικό κόστος αποκατάστασης της Θεσσαλίας, που σε βάθος τριετίας θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ, κάνοντας γνωστό ότι έχει ήδη ανακατανεμηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών.

«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, την αποτελεσματικότητα έναντι της κομματικής σκοπιμότητας», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών στο παράδειγμα του Πηλίου, το οποίο ξαναβρήκε τους ρυθμούς του μετά τη θεομηνία, έχοντας μια πετυχημένη χειμερινή τουριστική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «αυτά που καταστράφηκαν πρέπει να ξαναχτιστούν γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα. Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα, όπως και η διαχείριση των υδάτων, που απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μετεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός, που θα βρίσκονται μόνιμα αντιμέτωπα με το φάσμα μιας πλημμύρας. Μετακινούνται κοντά στον Παλαμά με δωρεά του ΣΕΒ», σημείωσε.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους, καλλιεργητές, πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από τη θεομηνία».

Σε σχέση με τα σχολεία, είπε πως «θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν πριν από τη θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του».

Σε σχέση με τις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε 2.299 αιτήσεις επιδοτήσεων ενοικίου, έχουν εξυπηρετηθεί οι μισές, έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα, δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους δήμους και πως έχουν ήδη διατεθεί 100».

«Οι υποδομές που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν μετά τον Daniel, πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για όσα αναφέρονταν για την ανθεκτικότητά τους.

«Ο μηχανισμός αρωγής κινείται γρήγορα και μπορεί να διασταυρώνει γρήγορα. Γνωρίζουμε ποια αίτηση έχει εγκριθεί. Από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη απλοϊκά επιχειρήματα. Δεν φαντάζομαι ότι εισηγείστε να μοιράσουμε χρήμα χωρίς κανένα έλεγχο. Εμείς διαφωνούμε με τη διαδικασία αυτή. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να συνομιλήσουμε με τους πληγέντες να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τα κατανοητά παράπονα τους. Τα έργα που φτιάχτηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν στην πίεση του Ντάνιελ και αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο προχωράμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού υπενθύμισε ότι η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ (500 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 600 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,2 δισ. από το ΕΣΠΑ), σημείωσε ότι «δεν ήταν αυτονόητη η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης. Λίγες ημέρες μετά τον Ντάνιελ βρέθηκα στο Στρασβούργο για να το εξασφαλίσω και να διαπραγματευτώ μεγαλύτερη ευελιξία για να στηρίξουμε τις υποδομές της Θεσσαλίας. Έχουμε ακόμα να πάρουμε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στο Κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας και θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξή σας γιατί κάποιοι θα ξεβολευτούν από αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι «3.100 κτίρια χαρακτηρίστηκαν "κόκκινα", 2.842 "κίτρινα", σημειώνοντας πως θα δοθούν επιχορηγήσεις μέχρι και 120.000 ευρώ. Η κρατική αρωγή δεν υπήρχε, είναι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης. Καλό είναι να μην ακούγονται μύθοι, ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει με τις αιτήσεις, σε ποια φάση είναι, π.χ. από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά στοιχεία, όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Θα τηρηθεί ο νόμος και θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έχουν γίνει 1.500 αυτοψίες κατοικιών, δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες και να ακούσουμε και την οργή τους», είπε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Εμείς έχουμε διαθέσει 70 εκατ. ευρώ και προσθέτουμε αύξηση του ποσού, από 2-4 χιλ. ευρώ να δώσουμε 5-10 χιλ. ευρώ. Πείτε μου έναν Θεσσαλό που έχει τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει τα χρήματα αυτά», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε ότι πάνε τα χρήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικά, δε, για τον ΕΛΓΑ διευκρίνισε ότι «αποζημιώνει καταστροφή σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο και η κρατική αρωγή τα υπόλοιπα».

«Εκταμιεύτηκαν 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα. Έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν με νέες προδιαγραφές. Αυτοί οι στάβλοι που καταστράφηκαν να φιταχτούν σύγχρονοι και φιλικοί προς περιβάλλον».

Υπενθύμισε, επίσης, την τροπολογία που ψηφίστηκε και με την οποία, όπως είπε, προβλέπεται 7ετής ρύθμιση οφειλών πληγέντων σε λογαριασμούς ρεύματος. Αργήσαμε έναν μήνα να το ψηφίσουμε, αλλά κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας. Στη συνέχεια οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας.

mitsotakis-2-2-2024_4_


Μητσοτάκης: "Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα"


Σε σχέση με την κρατική αρωγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο και από πόλη σε πόλη από κάθε εργατοπατέρα σε κάθε πρόθυμο πολιτικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι αποτελεσματική πολιτική. Αντίθετα είναι μπλόκα στη συνεννόηση και στον διάλογο. Είπαμε ότι αποζημιώνουμε το 70% με την κρατική αρωγή. Πείτε μας εσείς τι προτείνετε. 80% 120% και πείτε μας πού θα βρείτε τα χρήματα;».

Πρόσθεσε, δε, πως «για να θυμηθούμε τι έχουμε κάνει. Εμείς δεν είμαστε η κυβέρνηση που μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές από το 22% στο 9%. Δώσαμε πρόσθετη μείωση 50% στον φόρο αγροτών όταν συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλου μειώσαμε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς δεν είμαστε που επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο;», συνέχισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι «σε συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει αρκετά καλά, η επιστροφή του ΕΦΚ θα επεκταθεί και για το 2024, 82 εκατ. ευρώ ακόμα».

«Και βέβαια εμείς δεν είμαστε αυτοί -μιας και μιλάμε για μειώσεις- που μειώσαμε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα, ζωοτροφές και μηχανήματα. Εμείς δεν καταργήσαμε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς δεν απορροφήσαμε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια; Ξαναχτίσαμε από το μηδέν τον ΕΛΓΑ και πλέον αποζημιώνει πιο γρήγορα και εφάπαξ. Μιας και μιλάμε για τον ΕΛΓΑ . Πόσα χρήματα δώσαμε τα 4 τελευταία χρόνια; 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά πόσα προέρχονται από εισφορές αγροτών; Τα μισά. Τα άλλα προέρχονται από το υστέρημα των πολιτών. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό. Και γιατί μας το επιτρέπει η οικονομία μας. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή πολιτική στήριξης των αγροτών ακριβώς γιατί η οικονομία μας πάει καλά».

«Είχε αποτελέσματα η πολιτική μας. Για δείτε αποτελέσματα του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν. Παραμένουμε οριακά πλεονασματικοί. Ουδέποτε η χώρα μας το είχε πετύχει. Το γάλα σήμερα έχει καλύτερες τιμές απ' ό,τι πριν από 4 χρόνια, έχει όμως και μεγαλύτερο κόστος. Όλα αυτά δεν μπορεί να υποτιμώνται και να κρύβονται πίσω από τυφλά αιτήματα. Δεν θα αναβιώσει η κυβέρνηση όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Και δεν θα μιλήσω για συνθήματα που αφορούν τα πάντα και τους πάντες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις οποίες είπε ότι είναι «χωρίς κοστολόγηση. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν αλλά είναι λάθος εποχή».

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και γι' αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητα των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση», είπε στη συνέχεια της πρωτολογίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη - "Δεν λέτε τίποτα ουσιαστικό", είπε στον Αλέξη Χαρίτση

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση σχολίασε: «Το νεοσύστατο νέο κόμμα σας λέγεται Νέα Αριστερά, αλλά έχει παλαιοκομματικές ιδέες. Μιλάτε τόση ώρα χωρίς να λέτε τίποτα ουσιαστικό» και επανέλαβε τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, εξηγώντας όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που δεν διστάζει να κάνει.

mitsotakis-2-2-2024_2_


«Έχουμε σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε για τους αγρότες που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Στη Θεσσαλία έχουν έναν λόγο παραπάνω. Τι μας λένε; Έχουν πρόβλημα με το κόστος ενέργειας. Πώς απαντάμε; Ερχόμαστε και μειώνουμε δύο συντελεστές του κόστους. Ντίζελ μας λένε. Το κάνουμε; Επιστροφή του ΕΦΚ. Μέτρο 82 εκατ. ευρώ. Ποιος ο δεύτερος σημαντικός συντελεστής κόστους; Το ηλεκτρικό ρεύμα και ανακοίνωσα 5 μέτρα που μειώνουν το κόστος. Πολύ πιο φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ που θα κατευθυνθεί κατα προτεραιότητα στους αγρότες», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «προφανώς για να ανακοινώνω αύξηση του ηλεκτρικού χώρου ώστε οι μικροί αγρότες να παράγουν στα 50 κιλοβάτ, έχω συνεννοηθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ».

Αναφέρθηκε, δε, στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου για τις αποζημιώσεις και ειδικά για τον ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή και φυσικά τις τακτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ: «Σας εξήγησα τι έχουμε κάνει και πόσα έχουμε δώσει μέσω του ΕΛΓΑ και πόσα θα δοθούν. Τι έχουμε κάνει με την Κρατική Αρωγή και ποιες οι δυσκολίες».

«Τι μας λένε συχνά οι αγρότες στα μπλόκα; Υπάρχει ζήτημα ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Γιατί οι τιμές όταν φεύγουν από το χωράφι είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με το ράφι; Αυτό είναι πρόβλημα συνολικά της Ευρώπης. Δεύτερο πρόβλημα οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Θυμάμαι σε επίσκεψή μου στη Σαμαρίνα που είχα πει ότι η αντιμετώπιση παράνομων ελληνοποιήσεων σε γάλα είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι τιμές γάλακτος από τα 80 λεπτά πήγαν στο 1,60. Αυτό που είναι καλό για αγρότη είναι ενδεχομένως κακό για τον καταναλωτή αλλά αυτά είναι χρήματα που μένουν στην πατρίδα μας και κρατούν τους κτηνοτρόφους στα χωριά και στα βουνά μας. Δείτε τους ελέγχους ελληνοποιήσεων που έχουν γίνει και πόσες παρανομίες εντοπίστηκαν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Υπάρχουν ζητήματα και στη μελισσοκομία και είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με τους παραγωγούς πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Όπως τις παράνομες νοθεύσεις», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικά για την ΚΑΠ που συμφωνήθηκε το 2020 με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το λεγόμενο πρασίνισμα της αγροτικής παραγωγής, είπε πως «η αλήθεια είναι ότι το κόστος της πράσινης μετάβασης δεν είχε πλήρως υπολογιστεί και στήριξα την πρωτοβουλία για νέο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αρρυθμίες της νέας ΚΑΠ. Ένα ζήτημα που αφορά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η θέση μου αυτή βρήκε συμμάχους στην Ε.Ε. Θέλουμε να κάνουμε συμφωνία ως Ε.Ε. με Λατινική Αμερική για ελεύθερο εμπόριο. Όμως το κοτόπουλο που μπορεί να εισάγουμε χωρίς δασμούς δεν μπορεί να μην έχει τις ίδιες προϋποθέσεις που θέτουμε στον Έλληνα παραγωγό ή στον Ευρωπαίο. Ίσοι κανόνες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα και των δικών μας προϊόντων. Οι προδιαγραφές διαμορφώνουν και την τιμή».

Όσον αφορά τις υποδομές που καταστράφηκαν στον Ντάνιελ, είπε ότι ήταν πάρα πολλές: «Δεν κατάλαβα αυτό που είπατε ότι ο βραχυχρόνιος σχεδιασμός πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον μακροχρόνιο. Κοιτάξτε όταν πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση περιοχών δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Αν πέσει μια γέφυρα, πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, έστω και προσωρινή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαχείριση των υδάτων, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες με το πρόβλημα αυτό. Δεν έχω δισταγμό να μιλήσω και να πω ότι στο παρελθόν πολλοί έπεσαν θύματα της μιας λύσης μεταφοράς νερών από τη Δυτική Ελλάδα. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Δεν είμαι εγώ ειδικός. Θα μας την υποδείξουν οι ειδικοί. Οι Ολλανδοί θα μας παραδώσουν τα συμπεράσματα έως τέλη Φεβρουαρίου και θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς. Όμως θα απαιτηθεί να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Η διαχείριση υδάτων δεν μπορεί να γίνει στη βάση τοπικών συμφερόντων».

Η πρωτολογία Χαρίτση

«Όταν η αντιπολίτευση πιέζει, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό για την κατάσταση και το μέλλον της Θεσσαλίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο "επιτελικό κράτος" πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε, επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».

Αλέξης Χαρίτσης: "Η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή - Δίκαιη οργή"

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών απαντά «αρχικά με ΜΑΤ, χημικά και κρότους λάμψης» και «με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για "κομματικά υποκινούμενες" κινητοποιήσεις», κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» προς τους «ανθρώπους που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, τα μηχανήματα, χάθηκαν τα ζώα τους, τα μέσα βιοπορισμού τους».

«Και η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βοήθεια στους αγρότες, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακή διαχείριση», καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή επιδιόρθωση των ζημιών».

Όσον αφορά την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα, σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο». «Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».

Επίσης, του απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

«Να απαντήσετε αν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πλημμυροπαθών. Για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη άρδευσης», συμπλήρωσε, ενώ ρώτησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

xaritsis-2-2-2024



Αλέξης Χαρίτσης: "Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας"

Ωστόσο, πέρα από τα «πιεστικά» και τα «επείγοντα», όπως τόνισε, «το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία».

«Το καιρικό φαινόμενο Daniel μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε τον χάρτη ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου μετατρέποντάς τον σε μία τεράστια λίμνη, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα φυτικής και αγροτικής παραγωγής, ζωικό κεφάλαιο, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις. Σαρώνοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό ολόκληρων περιοχών», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας, ο "σιτοβολώνας της Ελλάδας", θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την απόλυτη καταστροφή. Πώς και αν θα αντιστραφούν οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας. Αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σήμερα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Και η κυβέρνηση αδυνατεί να καθησυχάσει τις αγωνίες τους. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη Θεσσαλία; Για τη θωράκιση και την ανασυγκρότησή της; Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Θα καταστήσετε κοινωνούς τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλίας για να συνδιαμορφωθεί δημοκρατικά το μέλλον τους;», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.


Η δευτερολογία Χαρίτση

«Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν έβαζα έναν τίτλο στην ομιλίας σας θα ήταν "ουδεμία έκπληξη". Ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που περιμέναμε, προσπάθησε να μας περιγράψει μία εικόνα ότι η κυβέρνηση όλα τα έχει κάνει καλά, άρα οι αγρότες ψεύδονται ή είναι αχάριστοι», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε ακόμα: Χαρίτσης: "Το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία"

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς επισήμανε: «Η πραγματικότητα στη Θεσσαλία είναι διαφορετική από αυτή που μας περιέγραψε ο πρωθυπουργός». «Περίμενα να ακούσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στο ζήτημα της αποκατάστασης και του στρατηγικού σχεδιασμού, ένα σχέδιο που θα έχει αρχή, μέση και τέλος», ανέφερε και συνέχισε: «Η πραγματικότητα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ότι με την πολιτική σας έχετε δημιουργήσει έναν πληθωρισμό απληστίας που πλήττει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».