Σε ένα πρώτο μήνυμα κλιμάκωσης, οι αγρότες της Χαλκιδικής έκλεισαν χθες την εθνική οδό Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με τον Παύλο Γιαλογκολίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, που επί δύο χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακαρπίας, δεν έχουν πάρει απάντηση από τον πρωθυπουργό στα δικά τους αιτήματα. Ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, αφού τόνισε ότι η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί κατά 80%, υπογράμμισε πως αν δεν πάρουν κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση, «τα φορτηγά θα μείνουν εδώ, στο μπλόκο των Μουδανιών, γιατί δεν έχουμε πετρέλαιο να γυρίσουμε πίσω».
Διαβάστε ακόμα: Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κάθοδος στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και παναγροτική σύσκεψη την Τρίτη στη Νίκαια

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywuo1xnkql5)


Αγρότες: Σήμερα πορεία των αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, από το μπλόκο των Μουδανιών θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία 35 τρακτέρ προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από αυτά, τα 20 θα προσεγγίσουν το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι αγρότες θα παραδώσουν ψήφισμα-διαμαρτυρία. Χθες οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έστησαν νέο μπλόκο στην Ερμίτσα και προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού, ενώ μπλόκο με 100 τρακτέρ στον κόμβο Στρυμωνικού έστησαν οι Σερραίοι καλλιεργητές, που επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα και οι αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη της Καλαμάτας, και του Νομού Χανίων, που πραγματοποιούν κινητοποίηση στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια.


Αύριο οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων

Αύριο στη Νίκαια της Λάρισας θα βρεθούν επιτροπές από τα μπλόκα όλης της χώρας για την πανελλαδική σύσκεψη την οποία έχουν συγκαλέσει οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Σήμερα στις 4 πραγματοποιείται συνέλευση στο μπλόκο της Καρδίτσας και στις 6 στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Σε συγκέντρωση στο μπλόκο του Άστρους προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο Άστρος, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της κωμόπολης.

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα αγωνίας από τους αγρότες: "Καλές οι προθέσεις, όµως παραµένουµε πληµµυρισµένοι"

Μεγάλες ενισχύσεις

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε, πάντως, ότι «ανοίγει» ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel» παραγωγούς, τονίζοντας πως το τελικό ποσό που μπορεί να λάβει από την Κρατική Αρωγή κάποιος αγρότης που έχει πληγεί ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, σε αντίθεση με τις παλιές κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, που έφθαναν το πολύ στις 72.000 ευρώ.

Στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και «άκουσε τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους, τα οποία του εξέφρασαν με επιχειρήματα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με αγρότες στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Καρδίτσα και, αφού συνομίλησε μαζί τους, «τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους, αντιλαμβανόμενο τις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις από το απότομο πέρασμα στην πράσινη μετάβαση, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι συνθήκες, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανακούφισης».