Βουλή: Σήμερα ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια - Κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Τετάρτη αναμένεται η ακρόαση των αρμόδιων φορέων για τυχόν τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια
Επί του ρεαλιστικού πεδίου σήμερα στις 15:00 θα ακουστούν επίσημα οι αντιδράσεις, αντιρρήσεις, συμφωνίες, αποχές και καταγραφές σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η πρώτη κοινή συνεδρίαση αποφασίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να διεξαχθεί διευρυμένα. Θα συζητήσουν όλες μαζί οι τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές και με τους 149 βουλευτές των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Τετάρτη (7/02) αναμένεται η ακρόαση των αρμόδιων φορέων για τυχόν τροποποιήσεις, ενώ θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία σε τέσσερις συνεδριάσεις έως και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια το σχέδιο νόμου θα μπει για διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επομένης, στις 15, με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, εκτός από το εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. και της Εκκλησίας, μόλις κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (01/02), καθώς μέχρι τις 31 Ιανουαρίου βρισκόταν σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.
Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν:
- η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου,
- οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων,
- η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και
- η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.