Το μήνυμα πως δεν πρόκειται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν το αποτέλεσμα στις ερχόμενες ευρωεκλογές είναι οδυνηρό στέλνει ο Στέφανος Κασσελάκης, με αποδέκτες πολλούς στην Κουμουνδούρου, κυρίως όμως τον Νίκο Παππά και τα παλαιά στελέχη πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και προς τον Παύλο Πολάκη, σε μια συγκυρία κατά την οποία πυκνώνει εσωκομματικά η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του μαζί με σενάρια για την επόμενη μέρα. Ο κ. Κασσελάκης, με τον αέρα της εκλογής από τη βάση, κατέστησε σαφές προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου πως όποιος τον αμφισβητήσει θα έχει να… κάνει με τον κόσμο που τον εξέλεξε.

Η προειδοποίηση του Κασσελάκη από την Κοζάνη

«Δεν θα προδώσω ποτέ τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος σταθεί απέναντι σε μια πορεία από την κοινωνία για την κοινωνία, θα βρει πολύ κόσμο απέναντί του» ήταν η προειδοποίηση που έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος από την Κοζάνη και το πρώτο περιφερειακό συνέδριο. Μένει να δούμε την αντίδραση των παλαιών προεδρικών (Ν. Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη κ.ά.) κι ενώ γίνεται σαφές πως τμήμα του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εμφανίζεται να περιμένει μια νέα ήττα τον Ιούνιο στην ευρωκάλπη για να τεθεί ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος για τα κλειδιά της Κουμουνδούρου ξεκίνησε με ό,τι αυτό σημαίνει για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο αμιγώς πολιτικό σκέλος, εκεί, δηλαδή, όπου φαίνεται να υποφέρει, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, μετά την εσωστρέφεια και τις διασπάσεις που επέφερε η διπλή εκλογική ήττα της περασμένης χρόνιας. Στην όλη προβληματική που κυριαρχεί για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη σε υψηλούς τόνους ο Γιώργος Τσίπρας με σκληρή δήλωσή του, με την οποία εμμέσως επιβεβαιώνει ότι ομάδα στελεχών (τους οποίους εν πολλοίς χαρακτηρίζει «ανόητους») καραδοκεί προκείμενου να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος μια ακόμη εκλογική αποτυχία. «Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος για να περιμένει μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κακό αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Όλοι μας έχουμε κάθε συμφέρον να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις εκλογές και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών. «Είναι σταθμός για εμάς γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της καθήλωσης. Αν δεν ανακάμψουμε, αν δεν υπάρξει μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και συνεχίζει να υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό που ένα κόμμα έχει 40%-41% και όλα τα άλλα είναι κάτω από 20% είναι πολύ κακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά για τη δημοκρατία στη χώρα, άρα θεωρώ ανόητο να λογαριάζει και να προετοιμάζεται για οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο».

Η παρέμβαση του Νίκου Παππά 

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνας Κοραή αν «στην ουσία λέτε ανόητους αυτούς που ενδεχομένως να εμφανίζονται ως δελφίνοι του κ. Κασσελάκη για την επόμενη μέρα», ο βουλευτής απάντησε: «Λέω ανόητο όποιον έχει ψηλά σε προτεραιότητα το τι θα κάνει εφόσον δεν πάμε καλά στις εκλογές από το να κοιτάει το πώς θα πάμε καλά στις εκλογές». Η νέα ένταση, η έκταση της οποίας αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες, ξεκίνησε από την προ ημερών ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Παππά, με την οποία ουσιαστικά έθετε θέμα προσωπικής «αξιοπιστίας» του Στέφανου Κασσελάκη, χρεώνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνον για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά και τα πολλά οργανωτικά προβλήματα τα οποία σοβούν μετά τη διάσπαση, καθώς επίσης και για τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την επίσημη κομματική θέση όσον αφορά διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, όπως λόγου χάρη το νέο εξοπλιστικό πακέτο και η αγορά των F-35. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παππάς άνοιξε πυρ κατά της ηγεσίας και συνολικά κατά της νέας ηγετικής ομάδας, από την οποία είναι σαφές πως έχει πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις, για έλλειψη οργάνωσης και πολιτικού στίγματος που θα επέφερε μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής - κι αυτό δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν το έχουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε», είπε («Ναυτεμπορική») για να προσθέσει εξαπολύοντας βιτριολικές αιχμές στον Στέφανο Κασσελάκη: «Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος, που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε, με πρωτοβουλίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»