«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόµµα στις ευρωεκλογές και θα γίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆.», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας σαφές το προσωπικό του στοίχηµα για τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον για τις δηµοσκοπήσεις και συχνά παίρνει πληροφορίες για τα ποιοτικά τους ευρήµατα. Συνοµιλητές του, που ασχολούνται µε τις µετρήσεις αυτές, έχουν κάνει σαφή στον ίδιο δύο προαπαιτούµενα. Πρώτον, να τραβήξει δυνάµεις από τη δεξαµενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται η πιο πρόσφορη για το ΠΑΣΟΚ, και, δεύτερον, να βάλει διαχωριστικές γραµµές µε τη Ν.∆., προκειµένου να τους προσελκύσει.

Έτσι, ένα βασικό θέµα συζήτησης για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ήταν τα «όχι» που θα εκφράσει το κόµµα στη Βουλή απέναντι σε εµβληµατικά νοµοσχέδια της κυβέρνησης, για να δηµιουργηθούν αυτές οι διαχωριστικές γραµµές. Το πρώτο ήρθε για την επιστολική ψήφο, παρά το γεγονός ότι επί της αρχής είχε ψηφίσει θετικά στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής, και το δεύτερο αναµένεται να έρθει απέναντι στο νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά ΑΕΙ. Παρά το γεγονός πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι υπό προϋποθέσεις θα µπορούσαν να στηρίξουν το νοµοσχέδιο, όλα δείχνουν ότι θα το καταψηφίσουν. «Μπορεί να φέρει έναν νόµο η Ν.∆. που να µην είναι τελικά σωστός, όπως έκανε µε την επιστολική ψήφο, που εκµεταλλεύτηκε τη συναίνεση που δώσαµε αρχικά», υπογραµµίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόµενο να µην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ υπέρ των µη κρατικών Πανεπιστηµίων.

Το "αγκάθι" για το ΠΑΣΟΚ που λέγεται "ομόφυλα ζευγάρια"

Την ίδια ώρα, η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ δοκιµάζεται για το νοµοσχέδιο που αφορά τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέµπτη και αναµένεται να ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου. Το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ εκφράζει ενστάσεις, δείχνοντας ότι θα κινηθεί προς την αποχή και όχι προς την υπερψήφιση του νοµοσχεδίου, που αποτελεί και προγραµµατική θέση του κόµµατος.

Ο ορατός κίνδυνος στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αναλογικά το ΠΑΣΟΚ να έχει µεγαλύτερες ή και ισόποσες διαρροές βουλευτών µε αυτές που θα έχει η Ν.∆., η οποία φέρνει το νοµοσχέδιο και χαρακτηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως συντηρητική παράταξη. Την Τρίτη, και ενώ αναµενόταν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Οµάδα έχοντας στο επίκεντρό της το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, η συνεδρίαση ακυρώθηκε µε επίσηµη αιτιολογία, σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι κύριο θέµα των βουλευτών του κόµµατος θα αποτελούσαν τα αγροτικά ζητήµατα. ∆ηµιουργήθηκε ωστόσο η εικόνα, ακόµα και σε στελέχη του κόµµατος, ότι για να αποφευχθούν τα «µπλόκα» των βουλευτών που θα έβρισκε µπροστά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επελέγη η έξοδος διαφυγής µέσω των µπλόκων των αγροτών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη συνεδρίαση αυτή, έπειτα από πρόταση του Παύλου Χρηστίδη, είχε προγραµµατιστεί να κληθούν για να απαντήσουν, σε ζητήµατα τα οποία έθεταν βουλευτές που έχουν ενστάσεις, οι καθηγητές της Νοµικής Αντώνης Καραµπατζός και Κωνσταντίνος Ρόκας, καθώς και η καθηγήτρια Νοµικής, Λίνα Παπαδοπούλου. ∆υσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος υπάρχει και στον Τοµέα Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο εκφράζονται θέσεις θετικές για την παρένθετη µητέρα και υπέρ της κοµµατικής πειθαρχίας για το νοµοσχέδιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τεθεί ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας και ελπίζει να µην είναι αρκετοί οι βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν τη γραµµή του κόµµατος. Σε κάθε περίπτωση, µε τα υπάρχοντα δεδοµένα δεν αναµένεται να το υπερψηφίσουν πάνω από 22 από τους συνολικά 32 βουλευτές που έχει το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της γραµµατέως της Κ.Ο., Ευαγγελίας Λιακούλη, που σκοπεύει να απέχει ακόµα και αν της αφαιρεθεί ο ρόλος της. Η ίδια, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση της και δεν σκοπεύει να µπει σε διαπραγµατεύσεις για να αλλάξει στάση. Ετσι δηµιουργείται ένα αίνιγµα για τις αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς για να αλλάξει γραµµατέας απαιτείται ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Οι "δορυφόροι" της ΝΔ - Πώς βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ Λοβέρδο και Χριστοφιλοπούλου

Στο επίκεντρο παράλληλα βρίσκονται η µετακίνηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη Ν.∆. και το κόµµα το οποίο ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει στις ευρωεκλογές ο επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι κινήσεις αυτές αναλύονται ως προσπάθειες της κυβέρνησης µέσω «δορυφόρων» της, όπως λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να ανακόψουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ειδικά για το κόµµα Λοβέρδου, κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δηµιουργήθηκε για να κόψει έστω και µία µονάδα από το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να µην αλλάξουν οι συσχετισµοί. Τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ την έχει αναλάβει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα επιθυµούσε µεταξύ των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων να κλειδώσει και αυτή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής