Χείρα φιλίας και συνεργασίας τείνει προς τη Σερβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι για να εκφράσει, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και το μήνυμα για βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.


Και ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την έκθεση Specialized EXPO 2027. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO 2027, από έξι Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από τη σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την Specialized EXPO 2027.

Για το Φόρουμ μάλιστα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα «εφαρμοσμένης εξωστρέφειας», όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης EXPO 2027», όπως σημειώνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φραγκογιάννης.

«Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή», συνεχίζει, «προτεραιότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρίες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία - όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων – και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλης σημασίας έργο η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά και Θεσσαλονίκης με Σκόπια και Βελιγράδι 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στη Σερβία από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε ήδη με τον ομόλογό του Γκόραν Βέσιτς και συζήτησαν θέματα που αφορούν την συνεργασία στις μεταφορές, την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών που θα συνδέουν τις δύο χώρες και την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη των υποδομών στην Σερβία ενόψει της Παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και το Βελιγράδι αποτελεί μεγάλη σημασίας έργο για την περιφερειακή συνδεσιμότητα και τις μεταφορές».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2fee3kf1e1)

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 12:00, θα παραστεί και θα μιλήσει σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.