Το πιο δύσκολο διάστημα της έως τώρα θητείας της διανύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, αλλά και το κύμα της ακρίβειας. Βλέπετε, μπορεί η πανδημία και η αντιμετώπισή της να αποτέλεσαν δίχως αμφιβολία τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό, ωστόσο ήταν ταυτόχρονα κι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη ζυμώσεων σε επίπεδο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Πλέον, κάτι παραπάνω από ένα εξάμηνο μετά την εμφατική επικράτησή του στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα, τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές και τη διαχειριστική ικανότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Φυσικά, όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήζει διαφορετικών χειρισμών και ρητορικής. Το θέμα των αγροτών διαθέτει ξεκάθαρα σε αυτήν τη συγκυρία ισχυρότερα ερείσματα στο κοινωνικό πεδίο, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ίδιοι συνδέουν τις διεκδικήσεις τους με την τελική τιμή των προϊόντων που φθάνουν στα ράφια των σουπερμάρκετ και τελικώς στα νοικοκυριά. Παράλληλα, η παράμετρος της μη υιοθέτησης (για την ώρα τουλάχιστον) ακραίας μορφής κινητοποιήσεων και η συνεχής επίκληση της επιθυμίας για διάλογο με την κυβέρνηση συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή οποιουδήποτε είδους κοινωνικού αυτοματισμού.

Στον αντίποδα, οι κυβερνώντες έχουν επιστρατεύσει πολύ πιο δυναμική επιχειρηματολογία σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις των πανεπιστημίων, ορμώμενοι από τα στοιχεία των μετρήσεων, που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες αφενός αναγνωρίζουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως ένα κομμάτι της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας διεθνώς, αφετέρου αγωνιούν για τη διασφάλιση της ομαλότητας εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σε δύο περιπτώσεις (ΑΠΘ και Δημοκρίτειο), ενώ η πραγματοποίηση της εξεταστικής μέσω Διαδικτύου ακύρωσε την ουσία των κινητοποιήσεων αυτών και ταυτόχρονα φαίνεται να καθησύχασε εν μέρει γονείς και φοιτητές.

Η σταθερή πρωτιά και το διπλό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού έναντι των πολιτικών του αντιπάλων


Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων - Αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Μητσοτάκης

Ιδιαιτέρως ενδεικτικά για τον αντίκτυπο των καταστάσεων αυτών στην κοινωνία, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που ειδικά στο κομμάτι των αγροτών έχει πάρει πάνω του τις πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης, είναι τα αντίστοιχα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων των τελευταίων εβδομάδων, που δεν αποτυπώνουν διαφοροποίηση των ισορροπιών. Σε αυτό, βεβαίως, συντελεί και η έλλειψη συγκροτημένου και συγκεκριμένου αντιπολιτευτικού λόγου από την πλευρά των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις εν λόγω έρευνες, δεν έχουν καταθέσει επαρκείς εναλλακτικές προτάσεις. Ως εκ τούτου, παρά την απολύτως ελεγχόμενη και κατά κοινή ομολογία πολύ μικρότερη του αναμενομένου φθορά που φαίνεται να υφίσταται η Ν.Δ., υπό το βάρος της συγκυρίας και ιδίως εξαιτίας της ακρίβειας, που παραμένει σταθερά πρώτη στο ερώτημα για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, η διαφορά της από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά υψηλή (πάνω από τις 15 μονάδες σε σχέση με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που φιγουράρει στη δεύτερη θέση), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να περάσει απαρατήρητο ότι, πέραν του σταθερού προβαδίσματος σε ό,τι αφορά τη γενικότερη καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά έναντι των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η αμφισβήτηση σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης δείχνουν να συγκεντρώνουν σημαντικά ποσοστά αμφισβήτησης, ακόμα και μεταξύ εκείνων που προτίθενται να ψηφίσουν τα κόμματά τους στις προσεχείς ευρωεκλογές. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμα πιο χαρακτηριστική αν αναλογιστεί κανείς τις εσωτερικές αναταράξεις που προκλήθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και την όποια επιρροή τους στη δεξαμενή των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων της «γαλάζιας» παράταξης. Πάντως, όσο περνάει ο καιρός και μειώνονται οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις στις τάξεις της μεγάλης πλειονότητας των κυβερνητικών βουλευτών, τόσο φαίνεται να αποδυναμώνονται οι διαρροές στα δεξιά της Ν.Δ., κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ψήφιση της επίμαχης νομοθετικής παρέμβασης. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι διεμβολίζεται περαιτέρω, σύμφωνα με τις αναλύσεις του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα, ο χώρος του πολιτικού Κέντρου.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Φεβρουαρίου