Την πρόθεσή του να ακούσει τους αγρότες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί ένας «κοινός τόπος»,  στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως υπάρχουν «συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια» και πως η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των 15 αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.

Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».

«Θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μένουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε», λένε οι αγρότες

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση.

Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».


Φωτογραφίες από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες


mitsotakis-agrotes_1_
mitsotakis-agrotes_2_
mitsotakis-agrotes_3_
mitsotakis-agrotes_4_

«Πάμε με τις καλύτερες διαθέσεις στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη», είπαν οι αγρότες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών έφτασαν στο Μεγάρο Μαξίμου λίγο πριν τις 12 για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Κατά την άφιξή τους, οι αγρότες δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως πηγαίνουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τις καλύτερες διαθέσεις.

agrotes-megaro-maximou-13-2-2024


Πρόκειται για μια συνάντηση, στην οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος και αυτό φαίνεται από την παρουσία των υπουργών που δίνουν το "παρών" σε αυτήν: Ειδικότερα, στη σύσκεψη μετέχουν όλοι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο λόγος για τους τρεις υπουργούς Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο. Από κει και πέρα, το «παρών» θα δώσουν οι Γιάννης Μπρατάκος και Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι καθ'ύλην αρμόδιοι Λευτέρης Αυγενάκης και Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ παρόντες θα είναι και οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ παρευρίσκεται και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ. 

Σημειώνεται επίσης πως στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Τα «δώρα» Μητσοτάκη για τους αγρότες

Με τον πρωθυπουργό να έχει εστιάσει στην αναγκαιότητα να «βάλει φρένο» στα μπλόκα και να αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται και επιπλέον μέτρα, πέραν των όσων είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής προ ολίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικάεξετάζεται η προκαταβολή 30% από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους αγρότες και η αύξηση της έκπτωσης της ΔΕΗ από το 10 στο 18%, η οποία δεν θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που έρχονται στο φως μετά την αποκάλυψη των Παραπολιτικών επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, η οποία και ανέφερε το ότι ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ένα πιο γενναίο πλάνο εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την πρόωρη επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Τι ανέφερε η στήλη Big Mouth

"Εξ όσων πληροφορούμαι, ο υπουργός Σκυλακάκης παρουσίασε στον Μητσοτάκη ένα πιο γενναίο πλάνο εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες και ακόμη πιο πολλές δυνατότητες στους διακανονισμούς των οφειλών που έχουν προς τους παρόχους. Αν και δεν είμαι και τόσο σίγουρος, δεν αποκλείω να ανακοινωθούν επιπλέον δώρα (δηλαδή εκπτώσεις στο ρεύμα) για τους αγρότες της Θεσσαλίας. Από κει και πέρα, έχει αποφασιστεί και θα δοθεί πρόωρα η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, που είναι ένα από τα πολλά που ζητούν οι διαδηλωτές με τα τρακτέρ.

Πάντως, εκτός από την περαιτέρω έκπτωση του 10% στα τιμολόγια του ρεύματος των αγροτών, πρέπει να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει και κάτι ακόμη που θα σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τους πελάτες της ΔΕΗ (νέους και παλιούς). Από τα λίγα που κατάφερα να μάθω, πρόκειται για ένα σχέδιο που, όπως λένε στην κυβέρνηση, «θα εκπλήξει ευχάριστα τους αγροτοσυνδικαλιστές». Για τους γνωρίζοντες, ενδεχομένως να αποτελέσει και είδηση της σημερινής συνάντησης".

Χατζηπαραδείσης: «Οι αγρότες πάμε με τις καλύτερες προθέσεις στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό»

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Συνδέσεις", ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από το Λαγκαδά, ανέφερε σε σχέση με το τι περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό:

«Πρώτα από όλα μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες. Η αγροτοκτηνοτροφική ηλεκτρική ενέργεια, η πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, η ανακατεύθυνση κεφαλαίων σε σωστή παραγωγική κατεύθυνση και ο πλήρης έλεγχος φυτοϋγειονομικός και βάση παραστατικών στα σύνορα. Οτιδήποτε μπαίνει θα πρέπει να υπάρχει ιχνηλάτηση μέχρι το σημείο αλλά και αναγραφή έτσι ώστε η παραγωγική βάση να ξέρει ότι είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία».

«Εμείς πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε σχέση δε με το τι θα ακολουθήσει της συνάντησης, ανέφερε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και από κει και πέρα να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας που είμαστε στα μπλόκα ή στις οργανώσεις (όσα συζητήθηκαν) και από κει και πέρα να κρίνουμε πώς θα κινηθούμε. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ξανά μια διαχείριση. Δεν γίνονται όλα με λεφτά. Γίνονται με σωστή διαχείριση. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το λέμε και το εννοούμε πραγματικά αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση της χώρας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3ruykhxc49)