Σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, καθώς κλιμακώνονται τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή όσο και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Γερμανία, όπου λαμβάνει μέρος στις εργασίες της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της Διάσκεψης με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget», με κεντρικό θέμα συζήτησης να αποτελούν οι αμυντικές δαπάνες.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την απόδοση συγχαρητηρίων στον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κατά την προσφώνησή του, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε «ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρια επίσης, γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα».

«Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση-ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», «είμαι υπερήφανος που εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης, διατηρούσαμε πάντα τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Έχετε πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση και δαπανάτε πάνω από το 3,5% στην άμυνα. Πώς το κάνετε, ποιο είναι το μυστικό;», με τον ίδιο να απαντά ως εξής:

«Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μέρισμα ειρήνης, συνεχώς αντιμετωπίζαμε γεωπολιτικές απειλές στη γειτονιά μας και πάντα, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, δαπανούσαμε πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Στην περίπτωσή μας έπρεπε να αυξήσουμε τις δαπάνες γιατί αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε αντίθεση με άλλα κράτη. Πρέπει όλοι να δαπανούν περισσότερα στην άμυνα αλλά να είμαστε και πιο έξυπνοι στην κατανομή των πόρων, σε μία εποχή με υψηλά επιτόκια, πίεση στους προϋπολογισμούς και επιπλέον δαπάνες μετά την πανδημία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει όλους τους μεσοσταθμικούς στόχους. Μειώνουμε το χρέος γιατί η οικονομία πηγαίνει πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Πρόκληση είναι να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα. Η ανάπτυξη μας οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε-έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφωνήσαμε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρούν στον προυπολογισμό. Η άμυνα λόγω ζωτικού χαρακτήρα είναι κάτι ξεχωριστό», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια της ανοιχτής συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες επανέλαβε πως «εμείς έχουμε τις δικές μας γεωπολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε έναν απειλητικό γείτονα στα ανατολικά και επενδύουμε στην άμυνα για την αποτροπή. Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να φτάσουμε σε μια μεγάλης κλίμακας συνεννόηση. Πρέπει να πούμε, όμως, πως όταν κάποιος βρίσκεται σε μια περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, το να λειτουργήσεις με αφέλεια είναι επισφαλές. Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο και η νοοτροπία στην Ευρώπη προσιδιάζει σε αυτό το ρητό», είπε, προσθέτοντας πως  «ένας πόλεμος στην Ευρώπη ήταν κάτι αδιανόητο για εμάς που μεγαλώσαμε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε την εμπέδωση μιας πολιτικής, που οδηγεί στην ανάπτυξη, ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαικά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. «Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνα μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγιση μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αυτό θα είναι ακόμη μία πρόκληση, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξ αιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την ευρωπαική αμυντική βιομηχανία και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για το που θα κατευθύνουμε τους πόρους μας, δεν μπορεί να υπάρχουν 6 και 7 διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, και στο νέο τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση - ορόσημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την 'Αμυνα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορα της και παρ όλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι. Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

mitsotakis_monaxo_2
mitsotakis_monaxo

Πάνω από 50 ηγέτες δίνουν το "παρών" στη Διάσκεψη του Μονάχου

Η 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή στη βαυαρική πρωτεύουσα και στην οποία θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 50 ηγέτες, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδες εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας.

Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στη διάσκεψη στο Μόναχο είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Στην ατζέντα της 60ής MSC θα βρεθούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

6117400
6117402
6117403
6117404


Οι κομβικές συναντήσεις Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές

Ξεχωριστής σημασίας είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των επίσημων διεργασιών της Διάσκεψης, ιδίως δε με δύο σημαίνοντες Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Μπεν Κάρντιν, γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, από την οποία περνάει υποχρεωτικά κάθε προμήθεια στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες, όπως είναι εν προκειμένω η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Κρις βαν Χόλεν, δημοκρατικό γερουσιαστή και διαχρονικό υποστηρικτή των στενών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget»