Έναν «καθαρό διάδροµο» 90 ηµερών στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές επιχειρεί να δηµιουργήσει η κυβέρνηση, που σταδιακά κλείνει τα µεγάλα µέτωπα των τελευταίων µηνών και επιχειρεί να µπει έτσι στην τελική ευθεία για τις κάλπες, µε νέα αύξηση του κατώτατου µισθού από 1ης Απριλίου, νέες έκτακτες παροχές προς τους πιο αδύναµους λίγο πριν από το Πάσχα και συνέχιση του µεταρρυθµιστικού της έργου, µε έµφαση στις αλλαγές στην Παιδεία, τη ∆ικαιοσύνη και την Υγεία και στις προσπάθειες για αντιµετώπιση της ακρίβειας.

Όλες οι δηµοσκοπήσεις δίνουν ένα άνετο προβάδισµα στη Νέα ∆ηµοκρατία, ωστόσο ο χρόνος που αποµένει µέχρι τις εκλογές είναι µεγάλος και ο πήχης, πίσω από τις κλειστές πόρτες, µπαίνει στο 33,12% των τελευταίων ευρωεκλογών του 2019, που λίγο αργότερα έφεραν νέες κάλπες και τη Ν.∆. στην εξουσία. Οι 90 ηµέρες αντιστοιχούν στους τρεις µήνες -Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο- που προηγούνται των ευρωεκλογών και θεωρούνται ικανός χρόνος για να επουλωθούν οι όποιες πληγές έχουν αφήσει τα µέτωπα αυτά πίσω τους.

Το µέτωπο των αγροτών δεν έχει βέβαια κλείσει ακόµη, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα αύριο, Τρίτη, και οι λοιπές κινητοποιήσεις δεν θα έχουν µεγάλη συνέχεια, καθώς έχει προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και έχει γίνει σαφές ότι δηµοσιονοµικά περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις ή επιδοτήσεις επί του παρόντος δεν υπάρχουν. Όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνουν από την κυβέρνηση, η Πολιτεία και αναλαµβάνει σε σηµαντικό βαθµό το ενεργειακό κόστος και προσφέρει κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο, ώστε να δηµιουργηθούν µεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ή άλλες Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, αποκλειστικά για αγροτική χρήση.

Οι αγρότες λαµβάνουν πλέον το χαµηλότερο τιµολόγιο ρεύµατος που υπάρχει, όπως υπογραµµίζουν, καθώς µια «πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους από τα µπλόκα εκτιµάται ότι θα διαµορφώσει την κιλοβατώρα τα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές, ρυθµίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόµενα οκτώ χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιµώµενη τιµή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραµµατισµό τους σε βάθος δεκαετίας, όπως επισηµαίνουν οι ίδιες πηγές.

Χαμηλοί τόνοι

∆ιάθεση αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης µε τους αγρότες -χωρίς βέβαια να επιτραπεί το κλείσιµο δρόµων δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου επιµένουν στους χαµηλούς τόνους και στην αναγνώριση των δυσκολιών που αντιµετωπίζουν όσοι ασχολούνται µε τον πρωτογενή τοµέα, και προσδοκούν στη σταδιακή αποκλιµάκωση των κινητοποιήσεων. Αν µέσα στο επόµενο δεκαπενθήµερο, µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δηλαδή, κλείσει το µέτωπο το αγροτικό, µέσα στο ίδιο διάστηµα εκτιµάται ότι θα κλείσει οριστικά και το µέτωπο το φοιτητικό, που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. Οι καταλήψεις στα πανεπιστήµια πλέον έχουν περιοριστεί κατά πολύ και όπου εξακολουθούν να υπάρχουν, στην πλειονότητα των τµηµάτων αυτών οι εξετάσεις γίνονται εξ αποστάσεως, µε τη χρήση του ∆ιαδικτύου. Η περίπτωση του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε την Ε∆Ε για τον υπάλληλο που υποστήριξε ότι έριξε µαζί µε άλλους τον σέρβερ, αλλά και την παρέµβαση της Εισαγγελίας, δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα εµποδιστεί η ολοκλήρωση της εξεταστικής του χειµερινού εξαµήνου, που ήταν και ένας από τους στόχους των πρωτοστατούντων στις καταλήψεις. Μέσα στο επόµενο δεκαπενθήµερο, επίσης, αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της επίµαχης νοµοθεσίας για τα µη κρατικά, µη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, κάτι που εκ των πραγµάτων υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε ύφεση των κινητοποιήσεων από τµήµα του φοιτητικού κόσµου.

Λήξαν το θέμα

Το µεγάλο ζήτηµα, παράλληλα, που απασχόλησε και συζητήθηκε έντονα επί µακρόν ήταν αυτό της ισότητας στον γάµο, που ολοκληρώθηκε µε την ψήφιση του νοµοσχεδίου από τη µεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και συνολικά 175 βουλευτές. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέµα της αντιπαράθεσης µε την Εκκλησία για το επίµαχο νοµοσχέδιο λήξαν, ενώ από το Μέγαρο Μαξίµου δεν θέλουν να δώσουν καµία συνέχεια στο ζήτηµα των 52 βουλευτών που δεν το ψήφισαν, ούτε να θεωρηθεί ότι το κοµµάτι αυτό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι αποµονωµένο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. «Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, µε την Εκκλησία είχαµε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα. Ακόµα και για την καθιέρωση του ίδιου του πολιτικού γάµου παλαιότερα διαφωνήσαµε», είπε από το βήµα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συµπλήρωσε: «Εξελίξεις, όµως, και τοµές σηµαντικές, που αποδείχθηκε πως τελικά δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν πλέον αποδεκτά λειτουργικά στοιχεία της καθηµερινότητάς µας. Και, βέβαια, δεν διατάραξαν τελικά ούτε τις σχέσεις µας µε την Εκκλησία. Το ίδιο θα συµβεί και τώρα».

Στο Μέγαρο Μαξίµου παρατηρούν µε ενδιαφέρον το γεγονός ότι µια πρωτοβουλία που «αναλήφθηκε, παρά το πολιτικό κόστος που γνώριζε ότι θα έχει», όπως επισηµαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, τελικά δηµιούργησε εσωκοµµατικές τριβές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Παύλο Πολάκη να απέχει επιδεικτικά, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, όπου το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας δεν ψήφισε το νοµοσχέδιο. «Θεωρώ ότι η Ν.∆. βγαίνει ενωµένη από αυτό, γιατί για άλλη µία φορά θωρακίζει τον εσωκοµµατικό διάλογο, καταφέρνει και πρωταγωνιστεί σε µια σηµαντική µεταρρύθµιση και ακόµα και οι αρνητικές τοποθετήσεις δεν είχαν ένα δείγµα αµφισβήτησης στην κυβέρνηση», δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ερωτηθείς, την ίδια ώρα, για τη στάση του Αντώνη Σαµαρά στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «εγώ θέλω να κρατήσω από τη χθεσινή ψηφοφορία ότι µιλάµε για κοινωνικά δικαιώµατα που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και είναι µια καλή στιγµή για την Ελληνική ∆ηµοκρατία ότι πέντε κόµµατα υπερψήφισαν αυτή τη νοµοθετική πρωτοβουλία». Το πρωί της Παρασκευής, στη ∆ιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε θερµό χειροκρότηµα κατά την προσφώνησή του στο πάνελ όπου συµµετείχε, ως «ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονοµικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρια επίσης γιατί µόλις ψηφίστηκε ο γάµος οµόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα». «Είµαι εδώ µε λίγες ώρες ύπνο, αλλά νοµίζω είναι απόφαση-ορόσηµο και είµαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νοµοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς», δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Σηµειώνεται πως από τη Ν.∆. 106 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 21 βουλευτές ψήφισαν κατά (Χ. Αθανασίου, Φ. Αραµπατζή, Β. Γιόγιακας, Σ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Α. ∆αβάκης, Τ. ∆ηµοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραµανλή, Γ. Καρασµάνης, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, ∆. Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ξ. Μπαραλιάκος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Σαλµάς, Αντ. Σαµαράς, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος και Μ. Χρυσοµάλλης), ενώ 31 απείχαν (∆. Ακτύπης, Γ. Ανδριανός, Λ. Βασιλειάδης, Κ. Βλάσης, Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Γιάτσιος, Α. Ζαµπίλης, Θ. Καββαδάς, Γ. Καλλιάνος, ∆. Καλογερόπουλος, Μ. Καφούρος, Σ. Κελέτσης, Μ. Κεφάλα, Μ. Κόνσολας, Γ. Κοτρωνιάς, ∆. Κούβελας, Σ. Κουλκουδίνας, Γ. Λαµπρόπουλος, Π. Μαντάς, Ν. Μηταράκης, Κ. Μονογυιού, Γ. Μπούγας, Χ. Μπουκώρος, Γ. Οικονόµου, Γ. Παπασωτηρίου, Σ. Πέτσας, Θ. Πλεύρης, Χ. Στεφανάδης και Α. Συρίγος).

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά