Πένυ Αβραμίδη

Σε εγρήγορση έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον μηχανισμό της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, κατά την ομιλία του στην κοπή της πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ, στο ξενοδοχείο «Caravel», από όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος εξέπεμψε μηνύματα ενότητας και σύμπνοιας στον δρόμο προς το συνέδριο την άνοιξη αλλά και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ

Η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία παρέστη η πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμούς, καθώς αποτέλεσε την πρώτη παρέμβαση του κυρίου Μητσοτάκη στο κομματικό ακροατήριο, μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, όπου υπήρξαν 52 διαφοροποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα ότι η ενότητα της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητη. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος ξόρκισε τη «χαλαρή ψήφο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στα 50ά γενέθλιά της η Νέα Δημοκρατία δεν θα πάει στην κάλπη χαλαρά», ενώ σημείωσε ότι «οι δύο μεγάλες νίκες του 2023 είναι παρακαταθήκη για το μέλλον».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», το σύνολο του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία στον Άρειο Πάγο για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, με πιθανότερο σενάριο η διεξαγωγή της ειδικής εκδήλωσης-παρουσίασης των 42 υποψηφίων να πραγματοποιείται αμέσως μετά τη διενέργεια του επετειακού συνεδρίου του κόμματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.


Κρίσιμος ο Μάρτιος

Ορόσημο για τη στρατηγική της ΝΔ στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες θα είναι ο μήνας Μάρτιος, όταν θα ξεκινήσει και η προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με τον πρωθυπουργό να πυκνώνει τις περιοδείες του στην ελληνική περιφέρεια.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Μάρτιος να κυλήσει με θετική ατζέντα (νέα αύξηση κατώτατου μισθού, μέτρα ενίσχυσης για ευάλωτους πολίτες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών). Όσο για τον πήχυ της ΝΔ για τις προσεχείς κάλπες, θα μπορούσε να θεωρηθεί το ποσοστό 33,12% που επετεύχθη στις ευρωεκλογές του 2019, το οποίο ωστόσο κατεγράφη σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, καθώς οι τελευταίες ευρωεκλογές αποτέλεσαν προάγγελο της νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Ήδη έχουν διαρρεύσει ορισμένες σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για τα νέα πρόσωπα που θα καταρτίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ονόματα

Σε αυτό το πλαίσιο, «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Αντίστοιχα, «σιγουράκι» για το ευρωψηφοδέλτιο θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εξαιρετικά πιθανές πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες της πρώην βουλευτή Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Νόνης Δούνια, και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ο οποίος σχεδιάζει το επόμενο διάστημα ταξίδια στην ομογένεια. Έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα της Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου.

Έντονο αποτύπωμα της διεύρυνσης της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου αναμένεται να έχει το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η σεναριολογία περιλαμβάνει την πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τον Ιανουάριο προσχώρησε στη ΝΔ, αλλά και τον Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρο Δήμα. Πιθανή είναι ακόμη η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδίκησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το χρίσμα της ΝΔ, και του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργου Καλλιακμάνη.