Oλοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει βήμα πίσω, ανακαλώντας την επιστολή της Δευτέρας (19/2), που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανακάλεσε τη χθεσινή του επιστολή προς την Πολιτική Γραμματεία, καθώς όλα τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, πλην τριών, αρνήθηκαν να παρέχουν, κατά πληροφορίες, «λευκή επιταγή», όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή επιστολή του στην Πολιτική Γραμματεία -δεν παρέστη γιατί βρισκόταν στο Λονδίνο- ο κ. Κασσελάκης ήταν επιθετικός: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και επέμεινε στη χρησιμότητα του ερωτηματολογίου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς μεταξύ άλλων άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος και του σήματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας», σημείωσε.

Δέσμευση για "πολιτικό κέντρο"

Κατόπιν αυτού, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να ανακάλεσε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη βάση, μετά την παραπάνω εξέλιξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μετά το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στη δημιουργία ενός «πολιτικού κέντρου», που θα λαμβάνει τις αποφάσεις για το κόμμα. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.  

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην Π.Γ που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: 
α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο. 
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».

Νωρίτερα, ηχηρό τελεσίγραφο απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ουσιαστικά λευκή επιταγή από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος λέγοντάς τους «ή πρόεδρος και λευκή επιταγή έως τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο».

«Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

«Ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών αν δεν με εμπιστεύεστε. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητηθεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» είπε κατά πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης.

Επί της ουσίας ο κ. Κασσελάκης απαίτησε από την ηγετική ομάδα του κόμματος να του «δώσει» κάτι που δεν είναι στη δικαιοδοσία τους. Με την έννοια ότι τα πάντα προβλέπονται από το καταστατικό σε ότι αφορά στην παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον δεν είναι στις καταστατικές αρχές του κόμματος να δώσει το σώμα του συνεδρίου «έγκριση» στον πρόεδρο του κόμματος.

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για ένα συνέδριο επανίδρυσης, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να κάνει την μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. "Και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας".

"Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είμαι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα…", τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Τεμπονέρας: Δεν εκβιαζόμαστε

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σήκωσε το γάντι που πέταξε στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας πως: «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Τεμπονέρας παίρνοντας τον λόγο στην θυελλώδη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος είχε θέσει νέο τελεσίγραφο προς τα μέλη του οργάνου, ζητώντας να μην τον αμφισβητούν αλλιώς θα προσφύγει στη βάση του κόμματος για αναβάπτιση της εκλογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου, μεταξύ άλλων πως «Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα»» για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρήζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς».

Παράλληλα, άλλα μέλη της Πολιτική Γραμματείας απάντησαν στον κ. Κασσελάκη ότι: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές».

Τζάκρη: Θα γελούν μαζί σας αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη

Από την πλευρά της η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μετά το μήνυμα της Πολιτικής Γραμματείας προς τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «λευκή επιταγή δεν δίνεται σε κανέναν και κρίνονται όλοι», τόνισε στα μέλη πως «αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη, θα γελούν μαζί σας». Πρόσθεσε επίση ότι «οι προτάσεις να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή θέτοντας θέμα αναβολής του Συνέδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μία Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ανθρώπων ότι αμφισβητείτε τον Πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

Όλοι εναντίον Κασσελάκη την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας

Την Δευτέρα ο κ. Κασσελάκης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν στις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάσει με 20 μονάδες διαφορά. Αυτή την θέση ο Στέφανος Κασσελάκης την έκανε γνωστή από το Λονδίνο και την εκδήλωση «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση» του London School of Economics (LSE). «Θα κερδίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ημέρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε κλίμα έντασης. Ιδιαίτερα σκληρός για τον κ. Κασσελάκη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας παρά το γεγονός ότι τον είχε στηρίξει στην διαδικασία της εκλογής του προέδρου, ενώ ο Παύλος Πολάκης ήταν απολογητικός απέναντι στους συντρόφους του λέγοντας ότι «είμαι σε δύσκολη θέση απέναντι σας γιατί τον υποστήριξα».
 Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο κι αυτός δεν είναι, ούτε το ερωτηματολόγιο, ούτε το συνέδριο, είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος». Ανέφερε ότι η επιστολή Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ «πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών», για να σχολιάσει ότι «για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία», αλλά «την ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες».

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΠΓ, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά αφού κάποιοι ζητούσαν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη και την αναβολή του συνεδρίου, ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι «έπεσε» ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.