Mε την οικονομία στο επίκεντρο ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, με τον πρωθυπουργό να προβάλλει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο σε Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, τονίζοντας την πολιτική σταθερότητα, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και σχολιάζοντας με νόημα πως όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά μεγέθη τα ελληνικά spreads σε αυτή τη φάση είναι χαμηλότερα από της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την επίσκεψή του στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Η διήμερη επίσκεψη πλαισιώθηκε από γόνιμες επαφές με τον Ινδό ομόλογό του, καθώς και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

"Η επίσκεψη Μητσοτάκη ορόσημο"

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει την επίσκεψη ορόσημο για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, την εμβάθυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των άριστων διμερών σχέσεων, θέτοντας στο κέντρο τις δεσμεύσεις Ελλάδας και Ινδίας στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects, στη Βομβάη, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ινδίας, αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τετραετία, με χαρακτηριστικό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια. «Έχουμε πολιτική σταθερότητα και δεν ανήκουμε στις χώρες στις οποίες επικράτησε ο λαϊκισμός. Το περασμένο καλοκαίρι συγκέντρωσα υψηλότερα ποσοστά από το 2019 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής για κοινωνική ευημερία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες».

Μετανάστευση

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα και εκ της θέσεώς της είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά το Brexit. Μάλιστα, πρότεινε να υπάρχει απευθείας πτήση από το Νέο Δελχί ή τη Βομβάη προς την Ελλάδα, έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας στον τομέα του τουρισμού και τόνισε ότι θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης και της κινητικότητας, με πολλούς Ινδούς να έρχονται στην Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το κενό της χώρας μας σε εργατικά χέρια σε καίριους τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII), κατά την οποία εξετάστηκαν οι προοπτικές και οι τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στον σχεδιασμό της ίδρυσης ελληνο-ινδικού εμπορικού επιμελητηρίου.