Η ακρίβεια, η πορεία της οικονομίας και η εγκληματικότητα φαίνεται να είναι τα ζητήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, όπως δείχνουν τα ευρήματα τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων για τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που η κατάσταση στη δημόσια Υγεία, στην Παιδεία, αλλά και όσον αφορά την ανεργία, αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Τι προβλέπει

Στους δείκτες της πρόθεσης και της εκτίμησης ψήφου, πάντως, η ΝΔ παραμένει παντοδύναμη, με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, με μικρή άνοδο στα ποσοστά του, τη στιγμή που η περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται εμφατικά στις μετρήσεις. Τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται πλέον σε μονοψήφιο αριθμό. Ωστόσο, παρά την κυριαρχία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φανερώνουν οι δείκτες για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, η κυβέρνηση εισπράττει δυσαρέσκεια στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων, με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Ένας τομέας στον οποίον οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες.

1. METRON ANALYSIS

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Μega, οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας την ακρίβεια και την οικονομία, με το αυξημένο κόστος ζωής να παραμένει στο επίκεντρο. Παράλληλα, κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας. Συνολικά, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (65%) αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και για τις παρεμβάσεις της στον χώρο της Παιδείας, ενώ σε ένα άλλο ζήτημα που μονοπώλησε τον τελευταίο μήνα τη δημόσια σφαίρα, αυτό του αγροτικού μετώπου, το 62% αντιμετωπίζει θετικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

2. OPINION POLL

H ακρίβεια και οι ανατιμήσεις απασχολούν σχεδόν το 60% των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24, όπως και η οικονομία/ανάπτυξη που αποτελεί το δεύτερο πιεστικό ζήτημα σε ποσοστό 31,3%. Το τρίτο θέμα, το οποίο αξιολογούν οι ερωτηθέντες ως σοβαρό για την καθημερινότητα είναι αυτό της αύξησης της βίας και της παραβατικότητας, σε ποσοστό 22,9%, και ακολουθεί η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (17,7%). Σύμφωνα με τη μέτρηση της Opinion Poll, το 13,4% προβληματίζεται για την κατάσταση στην Παιδεία και το 12,2% για την ανεργία. Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις η πλειοψηφία θεωρεί πως τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση είναι μη ικανοποιητικά (34,7% «Όχι» - 19,7% «Μάλλον όχι»), ενώ για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία τάσσεται κατά των καταλήψεων. Στην ερώτηση «Πώς αντιμετωπίζετε τις καταλήψεις στα ΑΕΙ;», το 20,2% απάντησε «Θετικά», το 14,7% «Μάλλον θετικά» και το 14,9% «Μάλλον αρνητικά». Παράλληλα, οι περισσότεροι απάντησαν «Θετικά ή μάλλον θετικά» (53,4%) για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ.

3. INTERVIEW

Στην έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η Interview για το politic.gr οι πολίτες έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων το 69% θεωρεί πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και συνεχίζουν τις δράσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, διχασμένη παρουσιάζεται η κοινωνία για το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Υπέρ της κυβερνητικής μεταρρύθμισης τάσσεται το 49%, ενώ κατά εμφανίζεται το 48%. Όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών (60%) ζητάει την οριστική λήξη των καταλήψεων, καθώς δεν τις θεωρεί «σωστό» μέσο διαμαρτυρίας.

4. ALCO

H αγωνία των πολιτών για τον βραχνά της ακρίβειας καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, η οποία παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως το πρόβλημα δεν είναι διεθνές αλλά εσωτερικό και κρίνουν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης, ενώ εκτιμούν σε ποσοστό 38% ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός ελέγχων, με το 28% να κάνει λόγο για παθογένειες της ελληνικής αγοράς. Όσον αφορά το κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά χειρουργεία, το 53% των πολιτών διαφωνεί, ενώ το 41% συμφωνεί. Σχετικά με το εάν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%) δήλωσε «Όχι» και μόλις το 20% «Ναι».