Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύοντας τον νέο νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επισήμανε ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

*Διαβάστε εδώ: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου - ''Είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό''

«Το νομοσχέδιο έχει μια ενιαία φιλοσοφία που το διέπει με την αύξηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και πώς θα φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές και πώς θα απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή διασπορά. Σκοπός είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία, ενώ, αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας, η οποία θα αξιολογείται.

Επίσης, η εισαγωγή θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.


Κυριάκος Πιερρακάκης: 176 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε και για τα δημόσια πανεπιστήμια, λέγοντας ότι από τα 206 άρθρα του νομοσχεδίου, 176 αφορούν την αναβάθμισή τους.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το ΕΑΠ, το οποίο αυτονομείται από το υπουργείο Παιδείας.