Για τη στάση που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Αποστολάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Συμφωνώ ότι θα πρέπει να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο χωρίς να μεταστρέφουμε τη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα υπερψηφίσουμε την ίδρυση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία κατά τη δική μας γνώμη, περνούν αναγκαία από συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16», επισήμανε.

«Ο κ. Ανδρουλάκης ποτέ δεν είπε ότι θα υπερψηφίσει ένα σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη που δεν θα ικανοποιεί θα τις δικές μας απαιτήσεις», σημείωσε.


Δημήτρης Μάντζος: Δεν έχει γίνει εθνικός διάλογος για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων

Στην ερώτηση τι σήμαινε το «δεν θα μπω εμπόδιο» που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Μάντζος απάντησε: «Δεν θα μπλοκάρω τη συνταγματική αναθεώρηση που θα άρει την απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε δύο μεγάλα ναι και ένα μεγάλο όχι, το όχι εκπορεύεται από την άρνηση της κυβέρνησης να συμπράξει στα δύο ναι τα δικά μας. Εμείς λέμε ναι σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με πραγματική χρηματοδότηση και θεραπεία των παθογενειών του, με εποπτεία, με αξιολόγηση των δομών του, με αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του, με πραγματικά ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Ναι λοιπόν σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και το δεύτερο ναι είναι ναι πραγματικά στην ίδρυση πραγματικά μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων που όπως λεει το σύνταγμα προϋποθέτει προηγούμενη συναίνεση, συζήτηση διαβούλευση και αναθεώρηση τη διάταξης του συντάγματος. Το όχι στο σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη εκπορεύεται από τη διαπίστωση μας ότι καμία από αυτές τις δύο δικές μας θέσεις δεν ικανοποιούνται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας».

«Δεν έγινε διάλογος, δεν έχει γίνει εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έγινε διάλογος, το δεύτερο είναι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία κληθήκαμε να τοποθετηθούμε διέρρευσε μέσω non paper από το υπουργείο Παιδείας, δεν έγινε συζήτηση και διαβούλευση, αντίθετα η μόνη αναφορά του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο στις προγραμματικές του δεσμεύσεις ήταν η αναθεώρηση του 16. Όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα έρθω με το σύνταγμα και θα ζητήσω τη συναίνεσή σας κι εμείς του λέμε ναι να συζητήσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ποιος είναι αυτός που παλινωδεί;», διερωτήθηκε.

«Υπάρχει μια βιασύνη αντί να πάμε σε μια μεταρρύθμιση πραγματική μη κρατικών μη κερδοσκοπικών κάποιοι βιάζονται να δημιουργήσουν μια μικρή αγορά. Εμείς δεν το βλέπουμε το θέμα της παιδείας ως αγορά, το βλέπουμε ως κοινωνικό αγαθό και θέλουμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά στο πλάι των δημοσίων να συμπληρώνουν και να μην ανταγωνίζονται τα δημόσια σε έναν ενιαίο ακαδημαϊκό χάρτη με ενιαίο σύστημα αξιολόγησης και εποπτείας. Κάποιοι στην κυβέρνηση ανακρούουν πρύμναν σε σχέση με τις αρχικές τους τοποθετήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και φτιάχνουν μια νέα κατασκευή. Μια αγορά, μικρή, στρεβλή την ακόμα και αν τη δεις με όρους δικαίου του ανταγωνισμού θα της καταλογίσεις πολλά προβλήματα. Δίνεται δεσπόζουσα θέση σε δύο-τρεις συγκεκριμένους παίκτες και οι πολύ σοβαροί μη κερδοσκοπικοί φορείς που θα θελήσουν στο μέλλον να επενδύσουν μετά την αναθεώρηση θα έχουν πρόβλημα εισόδου σε αυτό τον χώρο», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν γίνεται το νομοσχέδιο αυτό για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα από την κυβέρνηση, απάντησε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει μια στόχευση να διευθετηθούν ορισμένοι οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να μπουν έστω υπό τον τύπο των παραρτημάτων και όχι των πανεπιστημίων, να μπουν σε μια νέα αγορά. Αυτό δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αυτό είναι οικονομική παρέμβαση».

Στην ερώτηση αν θα μπει κομματική πειθαρχία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».