Γεραπετρίτης από Σόφια: Με τη Βουλγαρία στηρίζουμε την Ουκρανία στη μάχη, πρόκειται για άμυνα των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ. στη Σόφια
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Σόφια κατόπιν προσκλήσεως της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρία Γκαμπριέλ
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Mariya Gabriel, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με τον κ. Γεραπετρίτη να σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο υψηλότατο επίπεδο ως προς τον στρατηγικό χαρακτήρα και αποτελούν πρότυπο συνεργασίας γειτονικών χωρών που μοιράζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Επίσης, ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χώρων έχουν πραγματικά μια πολύ μεγάλη δυναμική.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Μπορεί σήμερα να πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσκεψη στη φίλη, γείτονα και σύμμαχο Βουλγαρία, ωστόσο μοιραζόμαστε μήνες εντατικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας, για την οποία σας ευχαριστώ θερμά. Και θα ήταν παράλειψη να μην αναδείξω από το βήμα αυτό την εργατικότητα και αποτελεσματικότητα της Υπουργού Εξωτερικών στην υπηρεσία της πατρίδας της, την εικόνα της οποίας αναβάθμισε σημαντικά, την περίοδο της θητείας της, ιδιαιτέρως στα διεθνή φόρα, αλλά και στη βαθιά προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές αξίες και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Γεραπετρίτης: Η πλήρης ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Schengen θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών
Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στις επιτυχίες, τις οποίες επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας της. Την ένταξη στη ζώνη Schengen σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες και τις εναέριες μεταφορές, την ουσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξη της Βουλγαρίας στον ΟΟΣΑ, καθώς επίσης και στην Ευρωζώνη. Σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και σοβαρών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ανάδειξη των νέων οργάνων, το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, η πρόοδος στις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τα φιλοευρωπαϊκά και ηγετικά χαρακτηριστικά της Υπουργού μας είναι απολύτως απαραίτητα».
Αμέσως μετά, συμπλήρωσε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το υψηλότατο επίπεδο στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, που αποτελούν ένα πρότυπο συνεργασίας γειτονικών χωρών που μοιράζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Είμαι δε βέβαιος ότι η πλήρης ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Schengen, την οποία η Ελλάδα θα στηρίξει ανεπιφύλακτα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με την ευθεία ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων.
Ήδη, η Βουλγαρία και η Ελλάδα μοιράζονται μία ανταλλαγή σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση πολιτών, η οποία είναι αξιοζήλευτη, έχοντας καταστήσει τους δύο προορισμούς πολύ δημοφιλείς στις δύο χώρες. Είναι σημαντικό για την ανθρώπινη διεπαφή, για την πολιτική μεταξύ των ανθρώπων, να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο τις πολιτιστικές ανταλλαγές, όπως επίσης και τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών. Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πραγματικά μια πολύ μεγάλη δυναμική.
"Οι δύο χώρες έχουν αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο"
Ήδη η Βουλγαρία αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στην τρίτη θέση στη Βουλγαρία. Αποτελούμε δε έναν κοινό διευρωπαϊκό κόμβο μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας. Τομείς στους οποίους αποδίδουμε σαφή προτεραιότητα στη βάση του Κάθετου Διαδρόμου Νότου-Βορρά. Οι δύο χώρες μας, αγαπητή κυρία Υπουργέ, έχουν αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο».
Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Η Ελλάδα τροφοδότησε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο, την άνοιξη του 2022, όταν η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει την παροχή, ενώ στο διάστημα που ακολούθησε εμβαθύναμε την ενεργειακή μας συνεργασία, εγκαινιάζοντας το δεύτερο ηλεκτρικό καλώδιο, το καλοκαίρι του 2023. Εγκαινιάζοντας τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, τον Οκτώβριο του 2022, που συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση χωρητικότητας για το φυσικό αέριο που διακινείται μεταξύ των χωρών μας.
Και, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε φυσικό αέριο από την επικείμενη λειτουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του σταθμού FSRU της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο το οποίο θα μετασχηματίσει θετικά τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή μας. Έχουμε πετύχει πολλά στον ενεργειακό τομέα και ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θετική δυναμική, έτσι ώστε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Συζητήσαμε ακόμη για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε συμφωνία, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επ’ ωφελεία των δύο χωρών μας, όπως επίσης και τις συμφωνίες διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών.
"Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας"
Φυσικά, συζητήσαμε και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο. Δύο χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στηρίζουμε την Ουκρανία στη μάχη, την οποία δίνει για την κυριαρχία και για την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο χωρών, αλλά για την άμυνα των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας απέναντι στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα.
Την ίδια ώρα, στη Μέση Ανατολή δοκιμάζονται οι αρχές του ανθρωπισμού, με τραγικές απώλειες αμάχων και χρήση ομήρων ως διαπραγματευτικό όπλο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξίας. Κάθε περαιτέρω μέρα σύρραξης συνιστά μία δραματική επιδείνωση μίας ήδη απάνθρωπης κατάστασης. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται την ίδια στάση αρχής στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με έμφαση στο κράτος Δικαίου και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Η προοπτική αυτή βασίζεται ιδίως στην αρχή των ίδιων επιδόσεων και στην τήρηση των καθορισμένων κριτηρίων, ιδίως στην προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην τήρηση των συμφωνημένων με την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν είναι μόνο, αγαπητή κυρία Υπουργέ, η γεωγραφία που μας ενώνει, αλλά και η συναντίληψη στα θεμελιώδη. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη προς την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και στις ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας»