«Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύοντας το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Αφού ανέφερε πως στόχος είναι η προσέλκυση των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία, ενώ, αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας, η οποία θα αξιολογείται. Επίσης, σημείωσε ότι η εισαγωγή θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.

* Διαβάστε ακόμη: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου - ''Είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό''

Πιερρακάκης: 176 από τα 205 άρθρα αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου - Η αντίδραση Τσακαλώτου


Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως 176 από τα συνολικά 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του. Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την περαιτέρω χρηματική ενίσχυση του δημόσιο πανεπιστημίου, αλλά και την αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το τελευταίο μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς να υποστηρίζει ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να μιλάει για αυτοτέλεια, όταν έδωσε εντολή για τις εξετάσεις.

«Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος της ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», κατέληξε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «πρακτικά είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων».

Τι σχολιάζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης - Ανέβηκαν οι τόνοι με Πολάκη

Από την πλευρά του, για ένα νομοσχέδιο που προκαλεί «διάρρηξη» του Συντάγματος μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, επισημαίνοντας αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος εντός δύο ετών, αφετέρου ότι εκτός από το παράδειγμα της Κύπρου, υπάρχει και το παράδειγμα της Φινλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Ιω. Κόντης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό από την αρχή έως τέλος, και εφόσον οι νομοθέτες δεν άλλαξαν το άρθρο 16 του Συντάγματος, οφείλουμε να το τηρούμε ως ευαγγέλιο.

Οι τόνοι ανέβηκαν, εκ νέου, κατά την καταγραφή των φορέων που θα κληθούν να εκφέρουν την άποψή τους επί του νομοσχεδίου, την ερχόμενη Πέμπτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πολάκης, αναφερόμενος στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης, για συμπερίληψη του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, που έγινε τελικά δεκτό, είπε ότι μία από τις πρώτες σχολές που ετοιμάζονται να ανοίξουν είναι η σύμπραξη της εταιρείας CVC με κυπριακό πανεπιστήμιο: «Πρέπει να τους καλέσετε (τους φοιτητές της Ιατρικής Αθηνών) γιατί αλλιώς, να πάτε να σας χειρουργήσουν γιατροί που θα βγουν από εκεί» είπε ο κ. Πολάκης.