Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων φαίνεται πως έχει διχάσει για τα καλά την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την Νάντια Γιαννακοπούλου που δήλωσε πως διαφωνεί με την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Στο Καρφί" και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, αφήνει σαφείς αιχμές για το σκανδιναβικό μοντέλο που πρότεινει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το άκουσε για πρώτη φορά σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπεραμύνεται της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για μια αλλαγή που έχει καθυστερήσει.

Ηχηρό μήνυμα για ανάγκη εποικοδομητικής αντιπολίτευσης

Παράλληλα, περιγράφοντας το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένα κόμμα που θέλει να είναι υπεύθυνη, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τονίζει πως «την ύστατη στιγμή στρατηγικά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις – δικλείδες ασφαλείας στον δημόσιο διάλογο και να ζητήσει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση και αν αρνηθεί, να καταθέσουμε την δική μας τροπολογία ώστε ο κόσμος να πειστεί ότι έχουμε διαφορετική, επεξεργασμένη πειστική πρόταση με βάση το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα σπουδών».

Στην ουσία, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνει να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος. 

Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου 

«Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα το 2019 στη διαδικασία της αναθεώρησης συμφώνησε στην ίδρυση Πανεπιστημίων μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την προϋπόθεση την αλλαγή του άρθρου 16. Είναι μια αλλαγή που έχει καθυστερήσει. Σε ότι αφορά στα περί Σκανδιναβικού μοντέλου, το άκουσα για πρώτη φορά σε εκδήλωση στο κάραβελ, αναμένω να συζητήσουμε και εντός Κ.Ο. για να τοποθετηθώ. Σε κάθε περίπτωση έστω και την ύστατη στιγμή στρατηγικά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις – δικλείδες ασφαλείας στον δημόσιο διάλογο και να ζητήσει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση και αν αρνηθεί, να καταθέσουμε την δική μας τροπολογία ώστε ο κόσμος να πειστεί ότι έχουμε διαφορετική, επεξεργασμένη πειστική πρόταση με βάση το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα σπουδών».