«Καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τη διεξαγωγή έρευνας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα email που έστειλε σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού, λίγη ώρα μετά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο.

Η «γαλάζια» ευρωβουλευτής σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή σε ό,τι της ζητηθεί. «Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», τονίζει μεταξύ άλλων.


Πάντως η κυρία Ασημακοπούλου μίλησε για το εν λόγω ζήτημα στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή με τη Χριστίνα Κοραή. «Με κατηγορούν ότι μου δώσανε κάτι από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν μου έχουν δώσει τίποτε από το υπουργείο. Το 2019 που ήμουνα υποψήφια, όπως όλοι οι υποψήφιοι, μου δώσανε τους εκλογικούς καταλόγους.

Δεν θα μπορούσα να πάρω τώρα υλικό από το υπουργείο, γιατί το υλικό αυτό δίνεται όταν είσαι υποψήφιος, δηλαδή πρέπει να ανακοινωθεί ότι είσαι υποψήφιος και μετά κάνεις μια αίτηση και λες «είμαι υποψήφια και θέλω τον κατάλογο». Τίποτα δεν έχω πάρει από το υπουργείο Εσωτερικών που να έχει σχέση με τους απόδημους, με την επιστολική ψήφο. Δεν έχω πάρει τίποτα απολύτως», τόνισε.

Ερωτηθείσα τι αφορούσε η δήλωσή της «έχω πάρει τα νομίμως από το υπουργείο Εσωτερικών», απάντησε: «Αφορά το ’19, όταν ήμουν υποψήφια ευρωβουλευτής και όπως όλοι οι υποψήφιοι».

«Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι εγώ κάνω τη δουλειά μου και η δουλειά μου ως ευρωβουλευτής είναι να προτρέπω ανθρώπους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Έστειλα ένα email σε ανθρώπους που είχα βρει τα στοιχεία τους, είμαι 12 χρόνια στην πολιτική και 5 χρόνια ευρωβουλευτής, έστειλα ένα newsletter, το οποίο έλεγε ότι "σας προτρέπω να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές, αλλά αν θέλετε να ξέρετε τις δικές μου δραστηριότητες και να σας ενημερώνω, πατήστε ένα κουμπί που λέει εγγραφή, για να παίρνετε το μηνιαίο μου newsletter"», είπε.

Στην ερώτηση πού βρήκε τα emails των αποδήμων, απάντησε: «Όπου τα βρίσκει όλο το πολιτικό σύστημα, έρχεται ένας άνθρωπος σε επαφή μαζί μου και μου δίνει την κάρτα του. Βρίσκω μια λίστα στο internet επιφανών πχ οδοντιάτρων στο Βέλγιο, ψάχνουμε για ελληνικά ονόματα στο internet πάντως όχι από το υπουργείο Εσωτερικών».

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα τι απαντάει στους δύο ευρωβουλευτές που θέτουν το θέμα στην Ευρωβουλή και στα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνουν επερωτήσεις στη Βουλή, ανέφερε: «Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Έχω αντιπαρατεθεί με όλη αυτή την ομάδα η οποία θέλει να δημιουργήσει θέματα κράτους δικαίου, έχω υπάρξει πολύ προβεβλημένη σε αυτή μου την αντίδραση. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πάλι ένα θέμα κράτους δικαίου».

«Από το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνονται προσωπικά δεδομένα στους υποψήφιους ποτέ και εγώ από το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχω πάρει ποτέ τίποτα εκτός από το νομίμως δοσμένο υλικό το οποίο δίνουν σε κάθε υποψήφιο που δεν έχει στοιχεία επικοινωνίας. Το μόνο στο οποίο σε διευκολύνει αυτό είναι να ξέρεις αν άνθρωποι οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί σου όντως ψηφίζουν, τίποτε άλλο.

Όλη αυτή η παραφιλολογία ότι επειδή εγώ έστειλα για την επιστολική ψήφο και την ίδια μέρα έστειλε και το υπουργείο, το υπουργείο μου είχε δώσει τη λίστα είναι μια κακόβουλη φιλολογία η οποία δεν έχει στόχο να πλήξει μόνο εμένα πρωτίστως έχει στόχο να πλήξει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Και το κάνουν αυτό διότι ξέρουν ότι οι απόδημοι είναι όλοι εκνευρισμένοι με την αντιπολίτευση που δεν ήθελαν να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Από το υπουργείο Εσωτερικών εγώ δεν έχω πάρει τίποτα που να έχει σχέση με απόδημους και με την επιστολική ψήφο και ποτέ προσωπικά δεδομένα κανενός, έχω πάρει μόνο αυτό που νομίμως δικαιούται κάθε υποψήφιος το 2019 έκτοτε τίποτε», υπογράμμισε.

Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Εντωμεταξύ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή email σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει:

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Μαρινάκης: Να αφήσουμε την αρμόδια αρχή να διενεργήσει την έρευνά της

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως πρέπει να αφήσουμε την αρμόδια αρχή να διενεργήσει την έρευνά της και παρέπεμψε στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Μπαλέρμπα σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις emails σε υποψηφίους όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία αλλά ωστόσο διετάχθη έρευνα από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η κα Ασημακοπούλου έχει απαντήσει με μια σειρά δικές της δηλώσεις. Αυτό που λέει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι δεν έχει δοθεί κάτι και ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας».

Για επίθεση λάσπης σε βάρος της έκανε λόγο η ευρωβουλευτής

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ασημακοπούλου  χαρακτήρισε «επίθεση λάσπης» την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή της τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων. Μάλιστα είπε ότι τα στοιχεία τα συγκέντρωσε τα τελευταία 5 χρόνια, ως ευρωβουλευτής, σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018», υποστήριξε στο X την 1η Μαρτίου.

Ακόμη δεν παρέλειψε να διαψεύσει τα περί λήψης προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών ή κάποιον άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού.

«Θεωρίες συνωμοσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα», είπε.