Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα παραλαμβάνει στο Μαξίμου το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας - Τι περιλαμβάνει - Τη Δευτέρα η συνάντηση με τους αγρότες
Αναλυτικά όλες οι προτάσεις
Τι θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους αγρότες - Το κάλεσμα Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου, και όχι στη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών των πληγεισών περιοχών από τις μεγάλες νεροποντές.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με αφορμή το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας.
Άλλωστε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αγρότες της περιοχής αυτής αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από τους εκπροσώπους της υπόλοιπης Ελλάδας εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους μετά την κακοκαιρία «Daniel» και κρίθηκε αναγκαίο τα προβλήματά τους να συζητηθούν σε διαφορετική συνάντηση από εκείνη με τους εκπροσώπους των αγροτών, που έγινε τον Φεβρουάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο επικείμενο ραντεβού αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και η διαχείριση των υδάτων της Περιφέρειας. Σημειώνεται πως σήμερα παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας από τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational, στο οποίο περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικής πλημμύρας στη λίμνη Κάρλα, για την προστασία των πόλεων από το νερό σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα.
Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
Μεταξύ άλλων, στο masterplan προτείνεται το σύστημα αναχωμάτων να αναβαθμιστεί. Πρέπει επίσης να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό.
Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τα εξωφρενικά δεδομένα υδάτων που πέφτουν από καταιγίδες όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ. Προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα, πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.
Συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, θα πρέπει επίσης να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση. Τέλος, θα πρέπει να προσδιοριστεί το πώς τα φράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση πλημμυρών τέτοιου μεγέθους.
Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του κλάδου και των βελτιωτικών προτάσεων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» απευθύνθηκε στους αγρότες ορίζοντας το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, αναφέροντας συγκεκριμένα για το αγροτικό ζήτημα: «Υπήρξε μια πολύ γρήγορη μετάβαση για έναν τομέα ο οποίος ευθύνεται για 10% των εκπομπών. Δεν είναι τόσο σημαντικές οι εκπομπές. Βάλαμε τεράστιες πιέσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι μια πολιτική η οποία ήρθε -είχε ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο- από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, πολύ σαφές ότι αυτοί έσπρωξαν σε αυτή την κατεύθυνση, και την οποία πρέπει να αναθεωρήσουμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν, πριν πάνε στην κάλπη, ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαπραγματευτούν τα συγκεκριμένα φλέγοντα για τον αγροτικό κλάδο ζητήματα σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
«Και όταν θα σκεφτούμε την επόμενη μέρα ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και τον τρόπο που θα γίνει, είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσουν και θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν οι πολίτες, ειδικά οι αγρότες μας, όταν θα πάνε να ψηφίσουν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με αφορμή το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας. Άλλωστε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αγρότες της περιοχής αυτής αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από τους εκπροσώπους της υπόλοιπης Ελλάδας εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους μετά την κακοκαιρία «Daniel» και κρίθηκε αναγκαίο τα προβλήματά τους να συζητηθούν σε διαφορετική συνάντηση από εκείνη με τους εκπροσώπους των αγροτών, που έγινε τον Φεβρουάριο.
Τι θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, στο επικείμενο ραντεβού αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και η διαχείριση των υδάτων της Περιφέρειας. Σημειώνεται πως σήμερα παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας από τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational, στο οποίο περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικής πλημμύρας στη λίμνη Κάρλα, για την προστασία των πόλεων από το νερό σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα.Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
Σήμερα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας
Μεταξύ άλλων, στο masterplan προτείνεται το σύστημα αναχωμάτων να αναβαθμιστεί. Πρέπει επίσης να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό. Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τα εξωφρενικά δεδομένα υδάτων που πέφτουν από καταιγίδες όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ. Προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα, πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.
Συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, θα πρέπει επίσης να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση. Τέλος, θα πρέπει να προσδιοριστεί το πώς τα φράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση πλημμυρών τέτοιου μεγέθους.
Το κάλεσμα Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές
Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του κλάδου και των βελτιωτικών προτάσεων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» απευθύνθηκε στους αγρότες ορίζοντας το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, αναφέροντας συγκεκριμένα για το αγροτικό ζήτημα: «Υπήρξε μια πολύ γρήγορη μετάβαση για έναν τομέα ο οποίος ευθύνεται για 10% των εκπομπών. Δεν είναι τόσο σημαντικές οι εκπομπές. Βάλαμε τεράστιες πιέσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι μια πολιτική η οποία ήρθε -είχε ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο- από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, πολύ σαφές ότι αυτοί έσπρωξαν σε αυτή την κατεύθυνση, και την οποία πρέπει να αναθεωρήσουμε».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν, πριν πάνε στην κάλπη, ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαπραγματευτούν τα συγκεκριμένα φλέγοντα για τον αγροτικό κλάδο ζητήματα σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
«Και όταν θα σκεφτούμε την επόμενη μέρα ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και τον τρόπο που θα γίνει, είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσουν και θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν οι πολίτες, ειδικά οι αγρότες μας, όταν θα πάνε να ψηφίσουν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.