Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα μιλήσει αύριο αναλύοντας το όραμά του για την Ευρώπη και στηρίζοντας θερμά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας και τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ προγραμματίζει και άλλες διμερείς επαφές στο περιθώριο του συνεδρίου.

Διαβάστε ακόμα: "Πονοκέφαλος" στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών: Η Ακροδεξιά φέρνει σενάρια και ανατροπές - Πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια


Τι σημαίνει η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν

Πρόσφατα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε από το Βερολίνο την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας.

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνυπογράψω με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον φίλο μου τον Ντόναλντ Τουσκ. Δύο κόμματα στηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είμαστε εμείς και οι ομόλογοί μας στην Πολωνία. Γιατί είμαστε τα πιο δυνατά κόμματα στην Ευρώπη. Και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Με το ΕΛΚ να είναι σταθερά πρώτη δύναμη στην Ευρώπη και τις τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες να έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κορυφαίες θέσεις -με τη βοήθεια των φιλελεύθερων του Renew, όπου κυριαρχεί το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν- έχουν μοιραστεί μεταξύ του ΕΛΚ (Φον Ντερ Λάιεν Κομισιόν, Μέτσολα Ευρωκοινοβούλιο) και των Σοσιαλδημοκρατών (Μισέλ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος).


Το στοίχημα των ευρωεκλογών

Στις προσεχείς ευρωκάλπες, ωστόσο, η πλειοψηφία της συμμαχίας αυτής φαίνεται να τρίζει. Δύο μικρότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που κινούνται πέραν του χώρου της παραδοσιακής Δεξιάς -Ακροδεξιά χαρακτηρίζονται από πολλούς- σταδιακά μεγαλώνουν και είναι άγνωστο τι επιλογές θα στηρίξουν για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις.

Προς το παρόν, τα μάτια είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, όπου με ανοιχτή ψηφοφορία, σε ένα συνέδριο που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά από τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, τον πρόεδρο Μάνφρεντ Βέμπερ και μια πλειάδα στελεχών στις Βρυξέλλες, το ΕΛΚ θα αναδείξει στη Ρουμανία την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται πλειοψηφία.


Ποιοι θα συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην αποστολή που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό σήμερα στο Βουκουρέστι θα συμμετέχουν πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, που είτε τώρα είτε στο παρελθόν έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας: Ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, κ.ά.