Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση μέχρι και την Παρασκευή - ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί και το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Διαβάστε ακόμα: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η σκληρή ρητορική μάχη επιχειρημάτων του Πιερρακάκη για το νομοσχέδιο και η αποδόμηση της θέσης Ανδρουλάκη από τον Αλιβιζάτο

Βουλή: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Η κόντρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η μάχη θα κορυφωθεί με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένα μπρα-ντε-φερ αναμένεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ θα δώσουν έμφαση στην προώθηση των προτάσεων για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι σε όλα τα γκάλοπ ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων, κυρίως από τις νεότερες γενιές, διατυπώνει ενστάσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η δε ηγεσία του κόμματος αγωνιά να εξασφαλίσει ενιαία στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ήδη έχει κάνει αναλυτική συζήτηση τόσο με τη Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι μια «ιστορική μεταρρύθμιση», η οποία απελευθερώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο από τη γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει τη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων Α.Ε. και προβλέπει τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και «για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου». Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης. Ειδικότερα, για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει», δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Όσο για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με «σκανδιναβικό σταυρόλεξο». «Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την Ανώτατη Παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, ανέφερε πως η κυβέρνηση «κάνει πως δεν ακούει τις φωνές που έχουν ξεσηκωθεί, αγνοεί αυτούς που αφορά πραγματικά το έκτρωμα».