Η Αλβανία πυροβόλησε τα πόδια της καταδικάζοντας σε δυο χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη, καθώς ναρκοθέτησε τις σχέσεις της µε την Ελλάδα και έβαλε µόνη της εµπόδια στην ευρωπαϊκή της προοπτική.
Οι κινήσεις των Τιράνων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιείκειας στην Αθήνα, µοιραία λοιπόν η ελληνική διπλωµατία σκληραίνει τη στάση της, καθώς, όπως επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε παραβίαση του τεκµηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης. Οι ίδιες πηγές στην Αθήνα σηµείωναν ότι η επιλεκτική εφαρµογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει µε το κράτος δικαίου. Την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας τη στάση της Ελλάδας, η οποία, όπως τόνισε, οδηγείται να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Δίκη παρωδία

Ο εκλεγµένος δήµαρχος, µιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι στήθηκε µια δίκη παρωδία κι ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα σε έκτακτο ψήφισµά του -έπειτα από πρόταση της Ν∆- κάλεσε την Αλβανία να εφαρµόσει το κράτος δικαίου, να σεβαστεί την εθνική µειονότητα και να επιτρέψει στον Μπελέρη να ορκιστεί. Σύµφωνα µε το αλβανικό ποινικό δίκαιο, η προφυλάκιση προσµετράται στην τελική ποινή. Μάλιστα, η κάθε ηµέρα που έχει µείνει στο κελί ο κ. Μπελέρης µετρά για µιάµιση µέρα. Είναι στη φυλακή από τον Μάιο, σχεδόν δέκα µήνες δηλαδή, άρα αναµένεται να αποφυλακιστεί τον Σεπτέµβριο του τρέχοντος έτους κι ενώ αναµένεται η έκβαση της έφεσης που θα ασκήσει. Αν και η… «ανεξάρτητη» αλβανική ∆ικαιοσύνη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Μιλώντας στην εκποµπή «Συνδέσεις» του ERTNews, ο αδερφός του οµογενούς µας, ο Λεονάρντο Μπελέρης, προέβλεψε πως και το Εφετείο θα επιβεβαιώσει την καταδικαστική ποινή. «Θέλουν στην έφεση να τον καταδικάσουν, να λερωθεί το ποινικό του µητρώο και να χάσει αυτοµάτως το δηµαρχείο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους εξαρχής και µέχρι τώρα φαίνεται ότι ολοκληρώνεται», είπε και αποκάλυψε ότι από την πρώτη µέρα της σύλληψης του αδερφού του µέχρι σήµερα, η µόνη πρόταση που έχει γίνει στον Φρέντι είναι να εγκαταλείψει τον ∆ήµο Χειµάρρας. «∆ηλαδή να δηλώσει παραίτηση για να κερδίσει την ελευθερία του», εξήγησε ο αδελφός του.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»