Με αναβαθμισμένη τη θέση του στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη διήμερη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, στη διάρκεια της οποίας έκανε το ταξίδι-αστραπή στην Οδησσό.
«Είμαστε περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας», επισήμανε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ανέδειξε εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές.

«Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Ε.Ε. να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου. «Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές Αρχές για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος. «Δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητας. Υπήρξε, βέβαια, επίθεση που αυτή τη στιγμή διερευνάται σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznq9lm57s0x)


Ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κρεμλίνο

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε «ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο», όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε». Επανέλαβε δε ότι «καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας ή η αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Την ίδια ώρα, αιχμηρή είναι η κριτική της κυβέρνησης απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κανένα εκ των οποίων δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης στην Οδησσό, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Συνέβη μια τόσο σοβαρή επίθεση τόσο κοντά στον πρωθυπουργό της χώρας μας και δεν βρήκαν μία λέξη να πούνε. Πέρασαν τόσες ώρες, σκέφτηκαν να γράψουν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς για οποιοδήποτε άλλο θέμα, αλλά δεν βρήκαν μία λέξη να πούνε γι' αυτή την επίθεση. Πραγματικά, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε από αμέλεια και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.