Το πόρισμά του για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι διαπιστώνει ποινικές ευθύνες κατά του Κώστα Καραμανλή για τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη, την απουσία θέσπισης εθνικών κανόνων ασφαλείας στα τραίνα, καθώς και για τη μη επισκευή της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019.

*Διαβάστε εδώ: Το πόρισμα της ΝΔ για την τραγωδία στα Τέμπη: Τα επτά μοιραία λάθη του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών - Δεν υπάρχει συγκάλυψη με το μπάζωμα

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη, λέγοντας ότι «στην περίπτωση του βλέπουμε στην χείριστη εκδοχή της, την χρονίζουσα εγκληματική για την κοινωνία παθογένεια, σύμφωνα με την οποία η καταλληλότητα ή μη ενός ανθρώπου, κρίνεται καιροσκοπικά και πελατειακά, αδιαφορώντας για την ευθύνη και τον αντίκτυπο απέναντι σε εκατοντάδες ανθρώπους, που καθημερινά επέβαιναν στα τρένα».

Ακόμα, στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για συγκάλυψη ευθυνών , σημειώνοντας ότι «με το μπάζωμα του τόπου του συμβάντος, σε χρόνο άμεσο, που κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι τέτοιο, αποδεικνύει την προσπάθεια να εξαφανιστούν στοιχεία».

Τέλος, γίνεται ειδική μνεία στη σύμβαση 717, σημειώνοντας ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί πιθανά, «αν είχε υλοποιηθεί η συμβαση και αν λειτουργούσε σύστημα φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, όπως και το ETCS, που η ενεργοποίηση του ήταν συνυφασμένη με την ολοκλήρωση των έργων της σύμβασης 717/2014».

«Η Επιτροπή με ερμηνευτική δήλωση να διευκρινίσει την θέση της ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ότι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων, δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας. Από τη γραμματική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων δεν προκύπτει κάποια συμπερίληψη σε αδικήματα τελούμενα δια παραλείψεως ασκήσεως των υπουργικών υποχρεώσεων, γεγονός που επιρρωννύεται από την τελολογία του ίδιου του θεσμού, επειδή θα ήταν παράδοξο να θεωρηθεί πως ο νομοθέτης ήθελε να ορίσει ειδική ποινική μεταχείριση για τον αδρανούντα Υπουργό και για το φαινόμενο που υποθετικά δεν πρέπει να εμφανιστεί. Να συσχετισθεί η δικογραφία», καταλήγει το πόρισμα.

Δείτε εδώ το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.