Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα. 

Με αφορμή την σημερινή έναρξη των απογευματινών χειρουργείων υποστήριξε ότι «εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι με αυτό το μέτρο, δεν πιστεύουμε ούτε ότι θα αναγεννήσει το ΕΣΥ ούτε ότι θα το καταστρέψει. Θα λειτουργήσει όπως λειτουργούν εδώ και 23 χρόνια τα απογευματινά ιατρεία με λίγο περισσότερες δυσκολίες εφαρμογής γιατί ένα χειρουργείο απαιτεί την συνεργασία πολλών ανθρώπων και έχει και κάποιους επιπλέον περιορισμούς και μένει να δούμε την αποδοχή που θα έχει από πλευράς ασθενών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δημιουργούνται δύο ταχύτητες ασθενών με τα απογευματινά χειρουργεία ξεκαθάρισε πως «όχι, το 45% των Ελλήνων ασθενών επιλέγουν συνειδητά τον ιδιωτικό τομέα αυτό μας λένε οι έρευνες μας. 70% λεει ότι αν είχε την οικονομική δυνατότητα θα επέλεγε τον ιδιωτικό τομέα, όταν δεν την έχει τη δυνατότητα είναι στην πρωινή λίστα της οποίας ο χρόνος αναμονής ποικίλει μπορεί να φτάνει και μήνες πολλούς. Αυτή η πρωινή λίστα με την απογευματινή θα μειωθεί κατά τι όχι δραματικά, θα μειωθεί δραματικά όταν έρθουν τα 50.000 επιδοτούμενα από την ΕΕ απογευματινά χειρουργεία τότε ναι θα δούμε σημαντική επίδραση στην πρωινή λίστα.

Τέλος ερωτηθείς για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είπε ότι «ο χώρος της υγείας απασχολεί πολύ τους πολίτες και απασχολεί πολύ όλη την Ευρώπη και αν αναλύσουμε ποιες είναι οι προοπτικές του χώρου της υγείας θα έχουμε μια διαρκή και έντονή απασχόληση με αυτή. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούν άμεσα τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα άρα για το χώρο της υγείας υπάρχει ένα πεδίο το οποίο θα είναι διαρκώς ανοιχτό και στο οποίο διαρκώς θα διαμορφώνονται πολιτικές. Είναι ένα πεδίο πολύ σοβαρό και πολύ ελκυστικό.