Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, και φέτος, από τις 6 έως και τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου με την ψήφο τους, ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει ξανά στις κάλπες.

Ευρωεκλογές: Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές

Πώς, όμως, εκλέγονται οι ευρωβουλευτές; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές εκλεγμένους στα 27 κράτη-μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο αριθμός των ευρωβουλευτών για την περίοδο 2024 - 2029 στις Ευρωεκλογές 2024 θα αυξηθεί σε 720. 

Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών.

Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Η ηλικία ψήφου ορίζεται στα 16 έτη στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, στα 17 έτη στην Ελλάδα και στα 18 έτη στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών που μπορεί να εκλέξει οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μέγιστος 96, που καθορίζεται από την πληθυσμιακό μέγεθος των κρατών - μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από 21 ευρωβουλευτές.

Διαβάστε ακόμα: Τι χρειάζεται να ξέρετε για τις ευρωεκλογές

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΕΚ είναι γυναίκες. Οι ευρωβουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της Ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους.

Τέλος, σημειώνεται πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να σέβονται οι ευρωβουλευτές προσδιορίζονται στο Καθεστώς των Βουλευτών, που εγκρίθηκε το 2009.