Στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έδωσε το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προσθέτοντας πως η έννοια του ατομικού κουμπαρά για τους νέους θα αλλάξει τις αντιλήψεις για την ασφάλιση, καθώς σε βάθος χρόνου θα προσφέρει μια υψηλή σύνταξη. 

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου δημόσια σε αυτούς που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρώτο κεφάλαιο μιας πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το ΤΕΚΑ αποτελεί το πνευματικό παιδί του υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Πάνου Τσακλόγλου. Τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου και όπως εξηγήθηκε είναι πολλαπλά. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο έθιξαν και οι τρεις νέοι του πάνελ: στο ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας, την έννοια του ατομικού κουμπαρά».

«Αυτά τα χρήματα είναι δικά σας, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται και αυτό αλλάζει τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της αποταμίευσης και του ασφαλιστικού ταμείου».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί ένας νέος ασφαλιστικός οργανισμός με μεγάλη τεχνογνωσία, που θα εγγυάται τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις για τα μέλη του. Αυτό θα επιτευχθεί με την οικοδόμηση ενός νέου ασφαλιστικού οργανισμού που θα διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και θα εγγυάται τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις για τα μέλη του. «Τώρα πλέον πρέπει να περάσουμε στη β' φάση της πειθούς για να έρθουν οι νέοι να ασφαλιστούν και να εμπιστευτούν την επικουρική τους ασφάλιση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Πρέπει να σπάσουμε την προκατάληψη ότι η σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω"

«Σήμερα στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, σε λίγο θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και στη χώρα μας εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ' όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό το οποίο κερδίζουν σήμερα, όμως, το χάνουν σε εισφορές, οι οποίες είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον ατομικό κουμπαρά για να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη που σε έναν βαθμό υπάρχει στη νέα γενιά, ότι η σύνταξη δεν με αφορά και ακόμα χειρότερο δεν θα πάρω σύνταξη. Άρα γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να τη σπάσουμε γιατί η πρόβλεψη της αποταμίευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία τα νέα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν», συμπλήρωσε.

"Σύντομα το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια"

«Η δυνατότητα που δίνεται μέσα από το ΤΕΚΑ να επιλέξει κανείς διαφορετικά επενδυτικά εργαλεία, η εξοικείωση με την έννοια του ρίσκου και της απόδοσης, όλες αυτές είναι σημαντικές εκπαιδευτικές διαδικασίες από τις οποίες οι νέοι μας πρέπει σταδιακά να περάσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Στο εξωτερικό υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, που έχουν δέσμευση πάνω απ' όλα να προστατεύσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτό πάμε να κάνουμε με το ΤΕΚΑ, να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, με βάση το ρίσκο που θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος, αλλά και με βάση το πού βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του», τόνισε.

Επίσης είπε ότι τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. «Σήμερα είμαστε στα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα το ΤΕΚΑ θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια», σημείωσε.

«Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση από τη φύση της θα δοκιμαστεί στον χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση


6149199
6149205
6149065
6149067
6149090
6149092
6149105
6149110
6149124
6149165


Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού


Εκδήλωση για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΚΑ