Ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Κληθείς να σχολιάσει την οργή που έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ανήλικης στον Κολωνό, υποστήριξε ότι «καταλαβαίνω ότι αυτό το οποίο άνοιξε τη δημόσια συζήτηση είναι η πρόταση της κας εισαγγελέως να μην κριθεί ένοχος βιασμού ο συγκεκριμένος αλλά να κριθεί ένοχος για άλλες πράξεις. Οι άλλες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα. Πάντως για όσους επιδιώκουν την αυστηρή ποινή θα πρέπει να αναλογιστούν ότι έστω ότι καταδικαζόταν για αυτή την πράξη, μπορεί και να καταδικαστεί γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα πει το δικαστήριο, όμως η ποινή που θα του επιβληθεί είναι η ποινή η οποία ίσχυσε με τον ελαφρύ ποινικό κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ».

Στο σχόλιο ότι «άρα δεν μιλάμε για ισόβια», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως «όχι, διότι από τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει επιεικέστερος ποινικός νόμος, αυτός ο επιεικέστερος νόμος εφαρμόζεται από το δικαστήριο. Το γεγονός δηλαδή ότι πράγματι εμείς βαρύναμε τον ποινικό νόμο ξανά και κάναμε τον βιασμό ανηλίκου ισόβια κάθειρξη, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί έχει μεσολαβήσει ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δύο παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον ποινικό κώδικα κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεώς μας είναι στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών και μάλιστα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών για αδικήματα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, άρα εμείς τη δουλειά μας ως κυβέρνηση την έχουμε κάνει», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα των επιχειρήσεων Κασσελάκη και για ποιο λόγο η Ν.Δ. δεν άλλαξε τον νόμο αυτόν, απάντησε ότι «δεν ξέρω γιατί δεν τον αλλάξαμε, υποθέτω γιατί δεν ήταν στις προτεραιότητές μας αλλά να τι ωραία που ανακινείται το θέμα με αφορμή τις εταιρείες του κ. Κασσελάκη. Σκέφτομαι ότι αν πηγαίναμε και τον αλλάζαμε χωρίς τις εταιρείες του Κασσελάκη μπροστά μας μπορεί να μας έλεγε κανένας ότι έχουμε τίποτα εταιρείες εμείς να κρύψουμε και πάμε να τις καλύψουμε».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί «η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη», είπε πως «έχει παραβιάσει το νόμο». Σχολιάζοντας την αναφορά του δημοσιογράφου ότι «μα ο ίδιος είπε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν είναι μέτοχος σε καμία από αυτές τις εταιρείες», ο κ. Βορίδης απάντησε πως «υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εδώ, κατάλαβα ότι έχει αποδεχτεί ότι έχει πάρει κάτι μερίσματα πως παίρνει μέρισμα άμα έχει φύγει εδώ και ένα χρόνο. Το δεύτερο είναι πως έσπευσε με αγωνία μια εταιρεία να δανείσει 250.000€ σε μια εταιρεία που εκδίδει στην Ελλάδα αριστερές εφημερίδες, τι καημό είχε; Με αυτή την εταιρεία δεν έχει σχέσεις ο Κασσελάκης όμως γιατί έχει φύγει από τον Μάρτιο άρα μια εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με τον Κασσελάκη ξαφνικά από το Ντελαγουέρ θυμήθηκε ότι υπάρχουν κάτι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί. Αυτό σας φαίνεται πιθανό;»

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να κληθεί ο κ. Κασσελάκης από τη Δικαιοσύνη να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται είπε ότι «προφανώς θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να δώσει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα τα δούμε αυτά και στο πόθεν έσχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένας πολιτικός αρχηγός με πολύ ψηλά τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην ατζέντα του, τον απασχολούνε πολύ, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του αυτός ο πολιτικός αρχηγός δεν πρέπει όταν τον ρωτάνε κάτι να δώσει μια απάντηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υποτίθεται...»

«Η Δικαιοσύνη κάνει άλλη δουλειά τώρα, εδώ κάνουμε ένα άλλο πράγμα που λέγεται έλεγχος πολιτικός. Κάνουμε μια άλλη διαδικασία στην οποία όταν ερωτάται κάτι ένας πολιτικός, ειδικά που έχει να κάνει με τη διαφάνεια, τον τρόπο που απέκτησε τα χρήματά του, το πώς διακινεί ποσά και τα λοιπά το πιο απλό πράγμα που έχει να κάνει είναι να απαντάει. Όχι να απαντήσει στον εισαγγελέα, στον εισαγγελέα θα απαντήσει, εδώ δεν συζητάμε για τον ποινικό έλεγχο (μιλάμε για το πολιτικό κομμάτι). Είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ρωτάνε πόσες εταιρείες είχες από τις οποίες θα έπρεπε να έχεις φύγει; Μας λες ότι έχεις φύγει, φέρε μας τις συμβάσεις να δούμε πότε έφυγες», υποστήριξε ακόμη.

Ο Μάκης Βορίδης στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα                       | Parapolitika


«Η μάχη ενάντια στην παράνομη μετανάστευση είναι μια διαρκής και συνεχής μάχη. Κλείνεις τον Έβρο ανοίγει το Αιγαίο, παλεύεις στο Αιγαίο, φεύγει τώρα πάει στην Κρήτη, άρα αυτή η μάχη είναι μια διαρκής και συνεχής μάχη. Το μεταναστευτικό ξέρω ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου. Τώρα ανοίγει μια συζήτηση αντίστοιχη με αυτή την οποία έχουμε κάνει με την Τουρκία, πρέπει να ανοίξουμε μια αντίστοιχη συζήτηση με την Αίγυπτο», τόνισε στη συνέχεια.

Απαντώντας στο πού θέτει τον πήχη της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών υπογράμμισε πως «το πιο σημαντικό πράγμα που θα κοιτάξουμε είναι αν υπάρχει κάποιου είδους αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού από τα εκλογικά αποτελέσματα. Το κρίσιμο και η πραγματικά ουσιώδη συζήτηση είναι αν θα διαμορφωθούν συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Το πολιτικό σκηνικό σήμερα είναι μια πολύ καθαρή ηγεμονική, πολιτικά τουλάχιστον, θέση της ΝΔ. Αυτή είναι η καταγραφή που είχαμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, εν πολλοίς την ίδια κατάφαση είχαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για αυτό λεω ότι το ερώτημα των καθαρών ποσοστών μπορεί να είναι παραπλανητικό. Ας υποθέσουμε σε ένα δυσμενές σενάριο ότι η ΝΔ έχει 29% ναι αλλά αν από την άλλη μεριά οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παίρνουν 10%, εάν λοιπόν εξακολουθούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη και καθαρή διαφορά της ΝΔ, εντέλει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών δεν έχουμε».

Για την ακρίβεια

«Για την ακρίβεια έχουμε μιλήσει πολλές φορές, έχουμε πει ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει παντού και έχουμε κάνει και πάρα πολλά πράγματα και αναγνωρίζεται από τον κόσμο ότι η κυβέρνηση πολεμάει πολύ για αυτό. Ο κόσμος ζει την ακρίβεια και υπό αυτή την έννοια με τις συνέπειές της λογικό είναι να είναι στεναχωρημένος, όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση γιατί για την ακρίβεια έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα αλλά επίσης αναγνωρίζει ότι το μεγάλο αντίδοτο στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση του εισοδήματος. Αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, μέση αύξηση του εισοδήματος. Δεν λέω ότι ξαφνικά ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα έγινε πλούσιος, λέω όμως ότι έχει καλύτερο εισόδημα από αυτό το οποίο είχε. Όταν έχουν γίνει τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και ο κατώτατος μισθός από τα 590€ θα πάει στα 800 κάτι, αυτό είναι αύξηση του εισοδήματος. Όταν η ανεργία ήταν στο 19,5% και τώρα είναι στο 9,5%, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ένα εισόδημα. Δεν είπα ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει εκατομμυριούχοι, είπα ότι ήταν ανθρωποι πιο δυσκολεμένοι και είναι τώρα λιγότερο δυσκολεμένοι», ανέφερε ακόμη.

Για τους δεξιούς ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων είπε ότι «ειδικά σε αυτούς τους ανθρώπους, τους κατεξοχήν δικούς μας, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε ότι η εκτίμηση που πρέπει να κάνουν στην πολιτική μας είναι μια συνολική εκτίμηση. Δεν είναι ότι κάναμε ένα πράγμα, αυτό και άρα διαφωνούν και επομένως πάμε να τους καταψηφίσουμε. Μαζί με αυτό να βάλουμε και την αμυντική πολιτική, να βάλουμε και τη μεταναστευτική πολιτική, να βάλουμε και την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, να βάλουμε και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να βάλουμε και την εισοδηματική πολιτική».