Οι δηµοσκοπήσεις δεν είναι πλέον σηµεία αναφοράς για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς δεν δείχνουν πια το ΠΑΣΟΚ καθαρά δεύτερο, παρά το γεγονός ότι για τρεις µήνες είχε κλειδώσει τη θέση. Αντίθετα, σηµειώνει σε αρκετές από αυτές µια σταδιακή πτώση, µικρή αλλά ικανή να το οδηγήσει στην τρίτη θέση.

Στην έρευνα της GPO για το Star ήρθε η ψυχρολουσία για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην τρίτη θέση µε 13,9% στην εκτίµηση ψήφου, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προσπερνά µε 14,3%.

*Διαβάστε εδώ: Οι σκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη, οι ανησυχίες της Ηρώδου Αττικού και τα δημοσκοπικά άγχη

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος κρίσιµων εκροών προς το κόµµα του Λοβέρδου, τους ∆ηµοκράτες, γίνεται ορατός, καθώς στην ίδια έρευνα κατέγραψε 2,6% λίγο µετά την ανακοίνωσή του.

H ανάλυση του διευθύνοντος συµβούλου της MRB, ∆ηµήτρη Μαύρου, αιτιολογεί την πρόσφατη αποδυνάµωση του ΠΑΣΟΚ και τη µικρή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ µετά το συνέδριό του, εστιάζοντας στους ηγέτες τους. Για τον Στέφανο Κασσελάκη σηµειώνει ότι όσο δέχεται χτυπήµατα γίνεται µπαρουτοκαπνισµένος και αποκτά µεγαλύτερη πολιτική υπόσταση.

Όµως στον Νίκο Ανδρουλάκη εντοπίζει θολή στρατηγική, που προκαλεί κόπωση, λέγοντας ότι όσο προσπαθεί να ζυγίσει καταστάσεις τελικά χάνει.


∆ιαφορετικές απόψεις

Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χάσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, κάτι που είναι και το χειρότερο σενάριο, είναι βέβαιο ότι αρκετοί εκ των βουλευτών που είχαν διαφορετική άποψη για τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη στα κρίσιµα νοµοσχέδια θα θέσουν ζήτηµα ηγεσίας, µε την εσωστρέφεια να θεωρείται δεδοµένη.

Από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η συγκυρία αυτή άλλωστε, µε τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη ευκαιρία για την ολική επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας έπειτα από 12 χρόνια.

Στο µέτριο σενάριο που το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, µε χαµηλό ωστόσο ποσοστό, από 12% έως 14%, και µε µικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αµφισβητηθεί άµεσα και θα έχει ανοιχτό δρόµο, µε ισχυρούς ωστόσο κλυδωνισµούς και κριτική µέχρι τις εθνικές εκλογές.

«Με 12% ή 14% στις ευρωεκλογές θα έχουµε χάσει την ευκαιρία να γίνουµε αντίπαλον δέος της Ν.∆. στις εθνικές εκλογές οριστικά», έλεγε χαρακτηριστικά σε συζήτηση µε δηµοσιογράφους ένας από τους πιο έµπειρους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.


Ιδανικό σενάριο

Τέλος, το ιδανικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιγράψει µε ένα ποσοστό από 16% και πάνω, που θα φέρει το κόµµα καθαρά δεύτερο και µε την προοπτική να προβάρει στις εθνικές εκλογές το κοστούµι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Με τα σηµερινά ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει κυρίως µε τα δύο πρώτα σενάρια, το κακό και το µέτριο.