Θανάσης Κοντογεώργης: Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τα Τέμπη προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη
Τραγωδία στα Τέμπη
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών
Για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και την απουσία του πρωθυπουργού από την σημερινή συζήτηση στη Βουλή μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Ειδικότερα, ο κ. Κοντεογεώργης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «υπάρχει μια συνήθης πρακτική στα ζητήματα αυτά. Σας υπενθυμίζω ότι δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τέτοιες συζητήσεις. Η μία ήταν τον Ιούλιο του 20 για τον κ. Παπαγγελόπουλο και η άλλη ένα χρόνο μετά το 21 για τον κ. Παππά, στις οποίες δεν είχε παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός, προφανώς και εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζονται τα επιχειρήματα, οι απόψεις και γίνεται συζήτηση.
Επομένως, κατά την πρακτική αυτή έτσι και τώρα και στο πλαίσιο αυτής της διάκρισης ο Πρωθυπουργός δεν παρευρίσκεται, όμως, για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές και για τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει με αυτή την ανείπωτη τραγωδία και βέβαια για το τι ενέργειες κάνει το κράτος και η κυβέρνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός και νομίζω και όλη η κυβέρνηση και βέβαια και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με την ευαισθησία την οποία επιβάλλει λόγω της ιδιαιτερότητας που και εσείς πολύ σωστά αναφέρατε, αλλά ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της συζήτησης προς όλη την διαλεύκανσης της υπόθεσης που πρέπει να υπάρχει και βέβαια τον παράλληλο δρόμο που έχει χαράξει ήδη η ελληνική δικαιοσύνη και λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς».
«Σήμερα στη Βουλή θα γίνει μια συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής» δήλωσε χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό.
«Από εκεί και πέρα, επί της αρχής στο θέμα με το άρθρο 86, υπάρχουν γνωστοί σημαντικοί περιορισμοί. Σας υπενθυμίζω ο Πρωθυπουργός-γιατί εδώ πέρα νομίζω υπάρχει μια προσπάθεια εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση και θα έλεγα και μια στάση καθαρά υποκριτική. Ο ίδιος πρωθυπουργός το 2006 είχε ζητήσει την αλλαγή του 86 και σας υπενθυμίζω ότι η συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού έγινε συνέχεια πράξη, όταν ως πρωθυπουργός λέω στην αναθεώρηση του 19 την πρόσφατη από το 86 και αφαιρέσαμε ουσιαστικά την αποσβεστική προθεσμία των δύο συνόδων που ίσχυε μέχρι τότε.
Ουσιαστικά λοιπόν, εξομοιώνουμε το θέμα της παραγραφής, ενός αδικήματος των υπουργών με ό, τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Επομένως, αυτή η κυβέρνηση έφερε τη συγκεκριμένη αλλαγή. Βέβαια, αυτό αφορά, θα έλεγα, τους υπουργούς από το 19 και μετά και δεν αφορά τους προηγούμενους.
Από εκεί και πέρα, άλλοτε πάλι η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της δουλειά και επειδή είναι ένα θέμα που θα έλεγα ότι παράγει κοινωνική συνείδηση. Επομένως, θα πρέπει στο ζήτημα και του ρόλου της δικαιοσύνης, αλλά και το πώς και τα πολιτικά κόμματα, το πολιτικό σύστημα και το κράτος τοποθετούνται στα ζητήματα αυτά προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ασφάλεια και στους θεσμούς, νομίζω ότι όλοι με προσοχή, με σύνεση και ψυχραιμία, όσο αυτό είναι δυνατόν. Και δεν αναφέρομαι βέβαια κυρίως στους γονείς που αναφέρατε, που λαμβάνουν αυτές τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν, γιατί θεωρούν ότι έτσι τιμούν και τη μνήμη των παιδιών τους και τον αγώνα στον οποίον κάνουν.
Από κει και πέρα τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να μπαίνουν σε καμία περίπτωση στη διαδικασία, θα σας έλεγα εκμετάλλευσης αυτού του πόνου προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Διότι, όντως σε αυτή τη διαδικασία όλοι κρίνονται και η δικαιοσύνη θα κριθεί που προχωρά με τους δικούς της ρυθμούς και βέβαια και το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα».