Στο πώς θα προχωρήσει η εθελοντική στράτευση γυναικών, στους λόγους που εξετάζεται το φινλανδικό μοντέλο, αλλά και στη διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι σε πρώτη φάση εξετάζεται για δόκιμους αξιωματικούς που θα πληρούν συγκεκριμένα τυπικά κριτήρια. «Ανάλογα με το επιστημονικό τους υπόβαθρο θα αξιοποιηθούν στον στρατό σε συγκεκριμένες ειδικότητες», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα κενό, το οποίο λέει ότι έχουμε ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό θα αφορά γυναίκες και άνδρες σε μια εθελοντική βάση».

Σχετικά με τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 εξήγησε ότι πριν από λίγο καιρό ήταν πάρα πολύ μικρή η διαθεσιμότητα και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή τρέχει ταχύρρυθμο πρόγραμμα ανάταξης που γίνεται στην Ελευσίνα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δώσει πολλαπλάσια διαθεσιμότητα.

Αναφερόμενος στο φινλανδικό μοντέλο στράτευσης, ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε γνωστό πως το επόμενο διάστημα Έλληνες επιτελείς θα πάνε και στη Φινλανδία για να το εξετάσουν σε βάθος. «Ο λόγος που εξετάζουμε το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ότι είναι μια χώρα με αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Είναι μια χώρα με μικρότερο πληθυσμό από εμάς, αλλά εξ ανατολών έχει και εκείνη μια χώρα αρκετά επιθετική όπως η Ρωσία», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

O Γιάννης Κεφαλογιάννης  στους  Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή            20-03-24