Πολιτική θύελλα προκαλεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο έγινε συρραφή των διαλόγων του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών στη Λάρισα τη νύχτα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, και βεβαίως η πρόθεση για πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε.
Χωρίς να χάσει χρόνο και κάνοντας λόγο για «έγκλημα διαρκείας», ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σήμερα πρόταση δυσπιστίας, καλώντας παράλληλα σε αντιπολιτευτικό μέτωπο όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ζητώντας να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση, διά του Παύλου Μαρινάκη, απάντησε ακαριαία, τονίζοντας πως η πρόταση είναι «καλοδεχούμενη» και κάνοντας λόγο για κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν με νόημα πως στόχος δεν είναι παρά η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος το δημοσίευμα, διεμήνυσε από την πλευρά του πως είναι εξοργιστικό, την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, κάποιοι να έχουν ως προτεραιότητα -όπως είπε- να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά Μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

«Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος Δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο μετωπικής αντιπαράθεσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ουδείς αναμένει να χαθεί η δεδηλωμένη.

Διαβάστε ακόμα: Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ: Σκληρή μάχη στη Βουλή ξεκινά αύριο για την τραγωδία στα Τέμπη - "Πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης" βλέπουν στο Μαξίμου


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0329qdhrmdl)

Πρόταση μομφής από ΠΑΣΟΚ: Θα τη στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται το 1/6 του σώματος, ήτοι 50 βουλευτές, για τη σχετική διαδικασία στην Ολομέλεια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επικράτησε σύγχυση και αιφνιδιασμός. Αν και αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών παρουσία… διεθνών παρατηρητών, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τελικά την πρόταση δυσπιστίας.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ωστόσο πως θα στηρίξει την πρόταση με το δικό του σκεπτικό.

Η Ελληνική Λύση επίσης είναι θετική, αν και ο επικεφαλής του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, εκτιμά πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα αντίκρισμα, αλλά αντιθέτως θα συσπειρώσει τη ΝΔ.

«Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση», διεμήνυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θυμίζοντας ότι η ίδια και το κόμμα της «καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί».

«Ναι» στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη λέει και η Νέα Αριστερά, με πηγές του κόμματος να χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό «αρχιερέα της συγκάλυψης» και να υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου είχαν καλέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας σε ανάλογη πρωτοβουλία.


Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για «κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών», αναφέροντας ότι γίνεται φανερό πως αυτή «η αντικυβερνητική εκστρατεία», στην οποία συμμετέχουν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος όμως προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και σε βοήθημα των Σπαρτιατών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης. Ασχολίαστες όμως δεν έμειναν και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών, με τον κ. Μαρινάκη να τον χαρακτηρίζει «έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας».