Παρά τους ενδοιασμούς που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αποτελεσματικότητα της πρότασης δυσπιστίας, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη συνέβαλαν τελικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως έλεγαν, δε, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνεργασία μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη ήταν πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς έγιναν αποδεκτές όλες οι σχετικές προτάσεις.


Η παραδοχή - έκπληξη Κασσελάκη για μια "διαδικασία-σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα"

Πάντως σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ συντάχθηκε με την πρόταση δυσπιστίας, εκτίμησε ότι θα πρόκειται για «κοκορομαχία», μια «διαδικασία-σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Η αναφορά αυτή σχολιάστηκε πολλάκις από τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Μάκη Βορίδη, στη Βουλή, φέρνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ομολογουμένως δύσκολη θέση.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου επιλέγουν να σηκώνουν την ένταση και τους τόνους της αντιπαράθεσης, ζητώντας ευθέως την παραίτηση της κυβέρνησης. «Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Πρέπει να φύγουν άμεσα. Με εκλογές. Να σταματήσει εδώ ο κατήφορος της χώρας. Να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση της μονταζιέρας για το έγκλημα των Τεμπών, της ακρίβειας, των υποκλοπών, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και του κράτους δικαίου», τόνισε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε δήλωσή της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03ikoburm49)


ΣΥΡΙΖΑ: Τι λένε για το ατόπημα Κασσελάκη 

Εν τω μεταξύ κομματικά στελέχη απάντησαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προσφυγή της χώρας σε εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Όπως εξηγούσαν, οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται πάντοτε με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και το ίδιο συμβαίνει παγίως σε όλες τις χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Επομένως δεν μιλάμε για πρωτάκουστη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα», σημείωναν, τονίζοντας ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν γίνει συγκεκριμένες συστάσεις από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), τον θεσμό δηλαδή αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ.

«Ο λόγος που ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Στέφανο Κασσελάκη, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της παρατήρησης στις εκλογές έχει να κάνει με τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές: για τη δράση ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», συμπλήρωναν.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ιστορικό θεσμικών και δημοκρατικών ατοπημάτων και πως η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το «έγκλημα των Τεμπών», με τρόπο που ενισχύει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και σκοπό, μεταξύ άλλων, να επιδράσει ανάλογα στις έρευνες και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης, είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι κυβερνητικοί παράγοντες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχονται για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, κόντρα στις ανάγκες απρόσκοπτης διερεύνησης του τόπου της τραγωδίας, ενώ παράλληλα κάνουν αναφορά και στην υπόθεση που αφορά την υπεξαίρεση από το κόμμα της ΝΔ των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών που διατηρούσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03utc3466lt)