Το βράδυ του προηγούµενου Σαββάτου η εφαρµογή του zoom πήρε φωτιά στα κινητά του στενού πυρήνα της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ, αµέσως µόλις έγινε γνωστό το θέµα του πρωτοσέλιδου της εφηµερίδας το «Βήµα της Κυριακής». Βουλευτές όπως η γραµµατέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης στήριξαν ένθερµα την πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας µε αφορµή το δηµοσίευµα.

Στις συνεχείς τηλεδιασκέψεις µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την τελική απόφαση, τη διαµόρφωση του κειµένου και την άτυπη ενηµέρωση στους δηµοσιογράφους για την επικείµενη κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας συµµετείχαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ∆ηµήτρης Μάντζος και Μιχάλης Κατρίνης, η γραµµατέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης ∆ουδωνής, ο διευθυντής της Κ.Ο., Γιάννης Κουτσούκος, ο προϊστάµενος της Κ.Ο., Χάρης ∆ηµακαρέας, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Στεφανία Μουρελάτου, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας. Ιδιαίτερο βάρος για την κοινοβουλευτική διαδικασία σήκωσε η Μιλένα Αποστολάκη.

Η συνδιαμόρφωση

Αφού ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση δυσπιστίας, µπήκε σε προτεραιότητα η διαµόρφωση του κειµένου που κατέθεσε την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη διαδικασία διαµόρφωσης του νοµικού κειµένου της πρότασης δυσπιστίας µπήκε για πρώτη φορά ένα νέο πρόσωπο, η λέκτορας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης Κωνσταντίνα Γεωργάκη. Με δεδοµένο, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τους 50 βουλευτές που απαιτεί η πρόταση δυσπιστίας για να µπορεί να κατατεθεί, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και τα τηλεφωνήµατα µε ΣΥΡΙΖΑ, «Νέα Αριστερά», Πλεύση Ελευθερίας, προκειµένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθµός υπογραφών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε και µε τον γ.γ. του ΚΚΕ, ∆ηµήτρη Κουτσούµπα, που στήριξε, χωρίς ωστόσο να υπογράψει.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο του διαγκωνισµού για το ποιο κόµµα κυριαρχεί στην αντιπολίτευση, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι συνδιαµόρφωσαν ουσιαστικά το κείµενο της πρότασης δυσπιστίας, προκειµένου να το υπογράψουν οι βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Κάτι που διαψεύδεται, ωστόσο, από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που αποδέχονται ότι µπήκαν στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να δέχονται ωστόσο ότι έγιναν µεγάλες αλλαγές µετά από προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριµένα, στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι οι µόνες αλλαγές που έγιναν στην πρόταση δυσπιστίας µε βάση τα όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται κυρίως στις πρώτες σειρές της πρώτης παραγράφου του κειµένου. Υπολογίζουν µάλιστα ότι το ποσοστό της συµβολής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 5% σε όσα αναφέρονται. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε τις υπογραφές της ίδιας και των βουλευτών της τελευταία, λίγο πριν από τις 3, καθώς επιθυµούσε να συνεδριάσουν και διά ζώσης για την τελική απόφαση του κόµµατός της.

Οι δίαυλοι

Από την πλευρά τους, και παρά τη στήριξη της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν τον εκνευρισµό τους µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενόχληση υπήρξε τόσο για την πρόταση του για διεξαγωγή εκλογών µε ενισχυµένη παρουσία διεθνών παρατηρητών αλλά και για το ότι χαρακτήρισε κοκοροµαχία την τριήµερη συζήτηση στη Βουλή. Ελεγαν ότι δίνει µε τις τοποθετήσεις του αυτές επιχειρήµατα και ευκαιρίες στην κυβέρνηση να αλλάξει θέµα συζήτησης, λειτουργώντας ως χορηγός της.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Χαριλάου Τρικούπη που δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν ένθερµος υποστηρικτής της στήριξης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο τελικά «λευκός καπνός» µεταξύ των δύο πλευρών πιστώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ σε δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι συνέβαλαν καθοριστικά στη συνεννόηση µεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Οµάδων: την αντιπρόεδρο της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάµελλο.

«Κόκκινο πανί» για τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε ο Νίκος Παππάς µε τη δήλωσή του περί προσυνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήριζαν φαντασιώσεις τα λεγόµενά του, που ουσιαστικά δίνουν έδαφος στην κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδοµένα, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας κρίνεται επιτυχηµένη, καθώς κατάφεραν να γυρίσουν µπούµερανγκ στην κυβέρνηση τα περί σύµπλευσης του κόµµατος µε οικονοµικά συµφέροντα, φέρνοντας τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου. Ετσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστώνεται ένα ακόµα πλήγµα στο Μέγαρο Μαξίµου, δίνοντας παράλληλα απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι η διαδικασία θα συσπειρώσει την κυβέρνηση.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά