Τις πολιτικές πρωτοβουλίες του επόµενου διαστήµατος έχει αρχίσει να επεξεργάζεται, σύµφωνα µε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, µετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαµε µε την αποδοχή των παραιτήσεων Παπασταύρου - Μπρατάκου. Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο, έχοντας αντιληφθεί την οµολογουµένως δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, πολύ πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που θα έχουν χαρακτήρα κυβερνητικής επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες και µια σειρά από άλλες κυβερνητικές αποφάσεις, που κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να εξετάζει (πλέον) σοβαρά και µια εκτεταµένη αναδόµηση στο κυβερνητικό σχήµα. Μάλιστα, εκείνο που τον απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι αν αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τις κάλπες του Ιουνίου ή αµέσως µετά. Αν και ο αρχικός σχεδιασµός προέβλεπε µεγάλες αλλαγές στο Υπουργικό Συµβούλιο µετά τις ευρωεκλογές, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης εισήγησης που τον προτρέπει να προχωρήσει «εδώ και τώρα σε ανασχηµατισµό».

Οι υπέρµαχοι της συγκεκριµένης πρότασης επισηµαίνουν ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις. Απεναντίας, υπάρχουν πολλοί (λόγοι) για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική δοµή. «∆εν πάει άλλο…», ανέφερε µε νόηµα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που προφανώς και έχει αντιληφθεί τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε νευραλγικούς τοµείς της κυβέρνησης. Αν και µέχρι πρότινος ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόµενο, εσχάτως φαίνεται ότι έχουν µεταβληθεί τα δεδοµένα, αφού και το συζητά και το σκέφτεται και, ανάλογα µε την τροπή που θα λάβουν τα πράγµατα, δεν αποκλείεται να το αποφασίσει. Άλλωστε, όπως λένε πολύπειρα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει κανένα απολύτως νόηµα να περιµένει κανείς το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, από τη στιγµή που έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό οι αδυναµίες σε συγκεκριµένα κυβερνητικά στελέχη.

Κυβερνητική επανεκκίνηση

Με βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα κάνει στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτήν τη φάση υπάρχουν εισηγήσεις για την «καρατόµηση» περισσότερων από πέντε υπουργών. Μάλιστα, για πρώτη φορά δεν γίνεται λόγος για αποποµπές στελεχών δεύτερης γραµµής, αλλά περί πρωτοκλασάτων υπουργών. Μετά τις δοµικές αλλαγές στο Μαξίµου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κυβερνητικής επανεκκίνησης, η οποία θα κορυφωθεί µε τον δοµικό ανασχηµατισµό. Ηδη ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να καταδείξει την ενόχλησή του προς τα συγκεκριµένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επί της ουσίας τελούν υπό προθεσµία.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η εισήγηση για την επίσπευση του ανασχηµατισµού είναι δεδοµένη και απλώς µένει να δούµε αν θα γίνει αποδεκτή τις επόµενες ηµέρες από τον κ. Μητσοτάκη. Πάντως, το γεγονός ότι απέφυγε να µετουσιώσει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ σε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αναδεικνύει, µεταξύ άλλων, και τον σχετικό προβληµατισµό του. Αν ήταν σίγουρος ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στην υφιστάµενη δοµή της κυβέρνησης, θα ήταν πολύ εύκολο να µετατρέψει τη δυσπιστία σε ψήφο εµπιστοσύνης, κάτι που απέφυγε όµως να κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνο που πρέπει να αξιολογηθεί, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα αποφασιστεί να εκδηλωθεί η συγκεκριµένη πολιτική πρωτοβουλία, είναι ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αναγνωρίζει την αδυναµία υπουργών να ανταποκριθούν µε επάρκεια στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τον ίδιο. Με αφορµή, πάντως, τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίµου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να επισηµάνουν τον κίνδυνο να φανεί ότι όλο το πρόβληµα της κυβερνητικής δυσλειτουργίας εντοπιζόταν στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης. Και θα ήταν λάθος να περάσει αυτό το µήνυµα, από τη στιγµή που έχει γίνει αντιληπτό και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το υπάρχον σχήµα έχει κάποια σοβαρά θέµατα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι επιβάλλεται να προχωρήσει, και µάλιστα άµεσα, σε κυβερνητικές αλλαγές.

Αναβάθµιση του Βορίδη - Υποβαθµίζεται η θέση του Μπρατάκου

Τις επόµενες ώρες και µετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου θα πρέπει να αναµένονται οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση µε τους αντικαταστάτες των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην αναβάθµιση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και αναλαµβάνει την ευθύνη του νοµοθετικού έργου. Επί της ουσίας, είναι το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του Σταύρου Παπασταύρου στο Μαξίµου.

Πρόκειται για µια απολύτως αναµενόµενη κίνηση, δεδοµένης της εµπειρίας που διαθέτει τόσο σε νοµικό όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης ο Βορίδης. Πέραν τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκλαµβάνουν την αναβάθµιση και ως µια έµπρακτη επιβράβευση για τη στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστηµα απέναντι στον πρωθυπουργό. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, τη ∆ευτέρα θα δηµοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η ανάθεση των αρµοδιοτήτων απευθείας από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Επικρατείας. Η αναβάθµιση Βορίδη εκ των πραγµάτων συνδέεται και µε την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειµένου να ενισχυθεί το δεξιό προφίλ της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε σχέση, τώρα, µε τον διάδοχο του Γιάννη Μπρατάκου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί εντός του Σαββατοκύριακου, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να µην έχει ακόµη καταλήξει στο πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του διευθυντή του. Αν και δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο, αξίζει να επισηµανθεί η πληροφορία σύµφωνα µε την οποία ο διάδοχος Μπρατάκου δεν θα έχει τις αρµοδιότητες που υπήρχαν µέχρι πρότινος. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι κάπως υποβαθµίζεται η θέση. Με αφορµή τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, να σας πω ότι δεν «παίζει» πλέον το όνοµα του γενικού γραµµατέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη, για τη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι ο συγκεκριµένος θα έχει έναν πιο αναβαθµισµένο ρόλο, αν κρίνω και από το χθεσινό γεγονός της παρουσίας του στην αίθουσα του Υπουργικού Συµβουλίου. Με δεδοµένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει -όπως όλα δείχνουν- στην απόφαση η θέση του διευθυντή του να µην έχει τα βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, είναι πολύ πιθανόν να δούµε να την καταλαµβάνει πρόσωπο µε διοικητικές και µόνο ικανότητες. Ηδη, µάλιστα, ακούγονται τα ονόµατα δύο ανθρώπων που είχαν διατελέσει διευθυντές υπουργικών γραφείων. Επίσης, κάπου πήρε τ’ αυτί µου και τα ονοµατεπώνυµα Αρβανιτάκης - Κατσαούνος.

«Κόκκινη κάρτα» στους ισορροπιστές

Εκείνο που έχει ενοχλήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον πρόεδρο Μητσοτάκη είναι ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπίστωσε πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που αποφεύγουν (επιδεικτικά) να πέσουν στη φωτιά. Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερα προβεβλημένους υπουργούς, οι οποίοι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει εντοπίσει και τα προβλήματα και τις αδυναμίες, αλλά ταυτόχρονα και τις λύσεις.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά