Νέες αλλαγές στην καθηµερινότητα των πολιτών φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µε το νέο σχέδιο νόµου το οποίο έφερε στη Βουλή.

Στόχος είναι η απλούστευση της ζωής των Ελλήνων πολιτών, βάζοντας τέλος στα έγγραφα και τα χαρτιά που χρειάζεται να έχουµε µαζί µας, ενώ παράλληλα ακόµη µία προτεραιότητα είναι η προστασία των χρηστών του ∆ιαδικτύου και ακόµη περισσότερο των ανηλίκων, που δηµιουργούν προφίλ στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σταθερά προσανατολισμένη η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών - Δεν σηκώνει το Μαξίμου το "γάντι" της τοξικότητας

Πιο συγκεκριµένα, οι 4 αλλαγές που φέρνει το αρµόδιο υπουργείο είναι προς την κατεύθυνση της εδραίωσης του ψηφιακού µετασχηµατισµού της χώρας και την εµπέδωση της ψηφιακής διακυβέρνησης στην καθηµερινότητα του πολίτη, µέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρµογών και εργαλείων, καθώς και µέσω της αξιοποίησης της διαλειτουργικότητας επιµέρους ηλεκτρονικών εφαρµογών και µητρώων, µε σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών στις καθηµερινές συναλλαγές τους και την αποφυγή της ταλαιπωρίας να µεταβαίνουν καθηµερινά στην εκάστοτε υπηρεσία/φορέα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Έτσι λοιπόν από εδώ και στο εξής καταργείται η έκδοση δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, καθώς σε συνεργασία µε το υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία µας θα αντλούνται απευθείας από τους αρµόδιους φορείς του ∆ηµοσίου, χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα προσκοµίζει ο πολίτης.

Η αρχή αναµένεται να γίνει µε το δελτίο ταυτότητας και θα ακολουθήσουν το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με το δελτίο ταυτότητας και θα ακολουθήσουν το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης


∆υνατότητα συναίνεσης

Παράλληλα, µέσω του gov.gr Wallet ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα συναίνεσης προκειµένου να µπορούν να αντλούν τα πληροφοριακά συστήµατα και οι εφαρµογές των φορέων του δηµόσιου τοµέα δεδοµένα που απαιτούνται για την πραγµατοποίηση συναλλαγής.

Ακόµη µία αλλαγή που θα λύσει τα χέρια των οδηγών είναι πως από εδώ και στο εξής δεν θα χρειάζεται να έχουν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά εφόσον ζητηθεί σε κάποιον έλεγχο θα µπορούµε να τα δείξουµε µέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto».

Εκεί καταχωρίζονται οι πληροφορίες που αφορούν την ηµεροµηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, την ηµεροµηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας και τη χρονική περίοδο, την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζηµιώσεων, το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχηµάτων στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό αν το όχηµα εισήχθη µεταχειρισµένο, τον τύπο και το µοντέλο του οχήµατος, τον τεχνικό έλεγχο του οχήµατος κ.ά.

Τέλος, µέσω του Voucher Συνδεσιµότητας Gigabit θα επιχορηγείται η απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας στο ∆ιαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Θέσπιση µέτρων

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης προσπαθεί να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και στο... χαρτί, µε το σχέδιο νόµου στοχεύει και στην ασφάλεια των χρηστών του ∆ιαδικτύου µέσω της «Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και µε τη θέσπιση µέτρων για όλες τις λεγόµενες ενδιάµεσες υπηρεσίες, όπως οι µηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη µία, λοιπόν, στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών που κάνουν τις αγορές τους µέσω των online marketplaces, αφού η συγκεκριµένη πράξη εφαρµόζεται στις ψηφιακές αγορές και το ηλεκτρονικό εµπόριο, και από την άλλη η καταπολέµηση της παραπληροφόρησης και η προστασία των ανηλίκων.

Πιο συγκεκριµένα, εξασφαλίζονται ο εύκολος τρόπος καταγγελίας παράνοµου περιεχοµένου, αγαθών ή υπηρεσιών, η ισχυρότερη προστασία των ατόµων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισµού, η διαφάνεια γύρω από τη διαφήµιση, καθώς και οι απαγορεύσεις ορισµένων ειδών στοχευµένης διαφήµισης, όπως αυτές που χρησιµοποιούν ευαίσθητα δεδοµένα ή τα δεδοµένα ανηλίκων.


«Πιο σύγχρονες και αποτελεσµατικές υπηρεσίες»

«Το ψηφιακό άλµα της χώρας απαιτεί τόσο την εµπέδωση ενός κλίµατος ασφάλειας στον ψηφιακό κόσµο όσο και µια σύγχρονη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, ικανή να παρέχει καθηµερινά πιο σύγχρονες και αποτελεσµατικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Με το σχέδιο νόµου για την ‘‘Πράξη για τις Ψηφιακές ΥπηρεσίεςDigital Services Act’’, που θα συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής τη νέα εβδοµάδα, εξυπηρετούµε άρτια και τους δύο σκοπούς.

Κατ’ αρχάς, διασφαλίζουµε ότι η Ελλάδα συµµετέχει ενεργά στη διαµόρφωση του πλαισίου που θα διέπει το ∆ιαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες τα επόµενα χρόνια και συγχρόνως αναβαθµίζουµε το επίπεδο προστασίας των πολιτών κατά τη χρήση των online πλατφορµών.

Παράλληλα, θεσµοθετούµε µεταρρυθµίσεις που θα µας βοηθήσουν να περιορίσουµε και την ψηφιακή γραφειοκρατία, όπως για παράδειγµα η παροχή συναίνεσης µέσω του gov.gr Wallet για να ολοκληρώσουµε κάποια διαδικασία. Η τεχνολογία είναι σύµµαχός µας στην προσπάθεια να χτίζουµε καθηµερινά σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής» στις 31/03/2024