Στον δρόµο προς τη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Ζάππειο το τριήµερο 5 έως 7 Απριλίου, η «Απογευµατινή» κάνοντας µια αναδροµή στην πεντηκονταετή ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης παρουσιάζει τα εµβληµατικά συνέδρια της Ν∆ όπως τα κατέγραψε η ιστορική εφηµερίδα µας. Το επόµενο συνέδριο µετά το ιστορικό 1ο του 1979 ήταν το 2ο Συνέδριο του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 1986.

Αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, µε την κεντροδεξιά παράταξη να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και το συνέδριο να προχωρά στην απόφαση να δοθεί µεγαλύτερη έµφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εµπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόµµατος, ενώ αναγκαίες κρίθηκαν οι αλλαγές στο Καταστατικό και τους κανονισµούς λειτουργίας των Κοµµατικών Οργανώσεων. Τότε η ∆ιοικούσα Επιτροπή µετονοµάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή. «Ο Μητσοτάκης έδωσε το σύνθηµα της µάχης. Λαϊκές κινητοποιήσεις, για να φύγει µια ώρα γρηγορότερα το ΠΑΣΟΚ» ήταν το πρωτοσέλιδο της «Απογευµατινής» τη ∆ευτέρα 17 Φεβρουαρίου 1986.

«Από αύριο αρχίζουµε σκληρότερο, από ό,τι µέχρι σήµερα, ανελέητο αγώνα κατά του ΠΑΣΟΚ. Θα κατέβουµε στη βάση, θα κινητοποιήσουµε τον λαό. Γιατί η µόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις». Με αυτή την υπόσχεση, που επέτεινε τον πανικό στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Μητσοτάκης έκλεισε το ιστορικό 2ο Συνέδριο της Ν∆ στη Θεσσαλονίκη. Ένα συνέδριο που επιβεβαίωσε την αδιάρρηκτη ενότητα και την υψηλή αγωνιστική παρουσία της Ν∆ και σκιάστηκε µόνο από τη θλίψη για τον απρόσµενο θάνατο του Αχιλλέα Μπουντουβή, όπως έγραφε στην «Απογευµατινή» ο πολιτικός συντάκτης Κώστας Παπανικολάου.

screenshot_2024-04-05_at_4_37_07_pm
screenshot_2024-04-05_at_4_37_16_pm

Το ρεπορτάζ της «Α» ανέφερε επίσης: «Ο κ. Μητσοτάκης στη βαρυσήµαντη πολιτική του εισήγηση µετά τη λήξη του συνεδρίου κατήγγειλε ευθέως τον κύριο Σαρτζετάκη ότι παραβιάζει το Σύνταγµα υπό το πλέγµα του πολέµου φθοράς που προωθεί εναντίον του η κυβέρνηση». ΤΟΜΗ «∆εν θα χαρίσουµε ούτε µία µέρα στο ΠΑΣΟΚ. Θα το ρίξουµε όσο µπορούµε πιο γρήγορα», γράφει το κεντρικό θέµα στην «Α», µεταφέροντας την οµιλία του αρχηγού της Ν∆, που τονίζει ότι µε κινητοποίηση των οπαδών του κόµµατος, µε σφυροκόπηµα στη Βουλή αλλά και µε λαϊκό ξεσηκωµό σε όλα τα επίπεδα θα καταφέρει να νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Υπό τις συνεχείς ζητωκραυγές των συνέδρων ο κύριος Μητσοτάκης κήρυξε το νέο αγωνιστικό ξεκίνηµα για να φύγει, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν ο τόπος σωριαστεί σε ερείπια. «Αδιαµφισβήτητη είναι ηγεσία του κύριου Μητσοτάκη» µετέδωσε το Associated Press» µε την «Α» να κάνει λόγο για θρίαµβο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφορικά µε τη δηµοκρατική εκλογή των 50 µελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος. «Από τους 20 υποψήφιους που είχε προτείνει ο ίδιος µε εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν 15, ενώ τρεις ακόµη είναι πρώτοι επιλαχόντες».

Την εµπιστοσύνη τους στη νεολαία εκδήλωσαν στο 2ο Συνέδριο της Ν∆ µε την πανηγυρική εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕ∆, Ευάγγελου Μεϊµαράκη, στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος. ∆εύτερος εκλέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ κ. Μιχαλολιάκος. Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. «Ο Κώστας Μητσοτάκης χαιρετά το πιο ελεύθερο και δηµοκρατικό συνέδριο που πραγµατοποίησε ποτέ ελληνικό κόµµα. Υπό την ηγεσία του η Νέα ∆ηµοκρατία µπαίνει παντοδύναµη στην εποχή της απαλλαγής και της ανασύνταξης του τόπου», γράφει η λεζάντα. Στην πολιτική του ανάλυση ο συντάκτης της «Α» εκτιµά ότι το 2ο Συνέδριο αποτέλεσε µια πραγµατική τοµή τόσο στα εσωκοµµατικά ζητήµατα της Ν∆ όσο και στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. «Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της συναινέσεως, όπως την ήθελε το ΠΑΣΟΚ για να βολεύεται», αναφέρει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή