Οι επιθέσεις της Ελενας Ακρίτα κατά της Μαρέβας Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη, που οδηγούν τη σύζυγο του πρωθυπουργού σε µήνυση και αγωγή κατά της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστούν τις πρώτες από την Κουµουνδούρου, τα µέλη και τα στελέχη της, κατά της οικογένειας του πρωθυπουργού. Από την πρώτη σχεδόν στιγµή της εκλογής του στην προεδρία της Νέας ∆ηµοκρατίας, πριν από οκτώ χρόνια, η σύζυγος και τα τρία τους παιδιά βρέθηκαν στο στόχαστρο διαρκών προσβλητικών, ψευδών και συκοφαντικών αναφορών από επώνυµους και ανώνυµους παράγοντες της νυν αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Οι επιθέσεις Πολάκη - Τσίπρα για τα περιουσιακά της Μαρέβας

Από το 2016 και µετά, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ο ΣΥΡΙΖΑ, µε πρωτεργάτη τον Παύλο Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυε προσωπικές επιθέσεις και άφηνε βαριά υπονοούµενα και αιχµές για την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη. Τελικά, η υπόθεση µπήκε στο αρχείο τον Σεπτέµβριο του 2019, µε σχεδόν οµόφωνη απόφαση από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής, µε κοινοβουλευτικές πηγές της Ν.∆. να τονίζουν πως η εισήγηση για αρχειοθέτηση της υπόθεσης είχε γίνει πριν από τις εκλογές, έπειτα από δεκαετή έλεγχο που είχαν κάνει οι ορκωτοί ελεγκτές του «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Μητσοτάκη, αλλά έµενε ανοικτή «για ευνόητους λόγους» από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Νωρίτερα, και συγκεκριµένα τον Φεβρουάριο του 2018, είχε γίνει επίθεση από αγνώστους στο γραφείο της Μαρέβας Μητσοτάκη στου Ψυρρή. «Εκεί οδηγεί η ανελέητη στοχοποίησή της από τα υπόγεια του Μαξίµου και τα φερέφωνά τους, που έχουν βέβαια στόχο να πλήξουν εµένα. ∆εν τους φοβόµαστε και δεν θα τους περάσει», είχε γράψει τότε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος ανοίκειων επιθέσεων και η κόρη του Μητσοτάκη 

Πέρα από τη σύζυγό του, και τα τρία τους παιδιά έχουν γίνει συχνά στόχοι ανοίκειων επιθέσεων. Χαρακτηριστική είναι µια ανάρτηση από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ∆άφνη Μητσοτάκη είχε επισκεφθεί τη γνωστή ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι και είχε βοηθήσει στην προετοιµασία και τη διανοµή των συσσιτίων. «∆ιαβάζω ότι ήρθε η κόρη του Μητσοτάκη και καθάρισε πατάτες για τους “φτωχούς” σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής στο Κερατσίνι, που έχει µετατραπεί σε Αλληλεγγύη Α.Ε., διαφηµιστική εταιρεία της Ν.∆., και κρίµα. Φαντάζοµαι πως µετά θα έρθει ο γιος να καθαρίσει κρεµµύδια και λίγο πριν τις εκλογές η Μαρέβα να φτιάξει ντολµαδάκια», έγραψε η Λίτσα Ρέπα και λίγο αργότερα συµπλήρωσε: «Για να στέλνει ο Μητσοτάκης την κόρη του να καθαρίζει πατάτες στο Κερατσίνι, προφανώς δηµοσκοπικά δεν πάει καλά η Ν.∆.».

Διασπορά fake news

Αυτά στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021. Λίγους µήνες αργότερα, ο Νίκος Καρανίκας ανέβασε µια ανάρτηση -την οποία αργότερα διέγραψε- όπου υποστήριζε µεταξύ άλλων: «Η κόρη του Μητσοτάκη θα σπουδάσει ανθρωπιστικές σπουδές στις ΗΠΑ, για να δικαιολογήσει τη ΜΚΟ την οποία κατέχει για τα ΑΣΥΝΟ∆ΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ και για την οποία έχει εισπράξει ήδη πάνω από 2 εκατ. ευρώ». Αφού την κατέβασε, σηµείωσε πως έπεσε θύµα παραπληροφόρησης…

Το ίδιο ψέµα, ωστόσο, διακινούσαν µια σειρά από προφίλ στα social media που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Lina Greek και άλλοι. Από πού πήραν αφορµή για να ξεκινήσουν τη διασπορά fake news; Από το γεγονός ότι η ∆άφνη Μητσοτάκη µε άλλους συµµαθητές της είχαν ξεκινήσει το «Μake a Difference», ένα µαθητικό, σχολικό project.

Tο «κατηγορώ»

Η µεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, Σοφία Μητσοτάκη, εργάστηκε ένα διάστηµα ως investor relations manager στη CVC Capital Partners, στα γραφεία της στο Λονδίνο. Τα Μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αναδηµοσιεύσουν και να αναδείξουν το «κατηγορώ» της παράταξης «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, που υποστήριζε πως δεν είναι ηθικό και δεοντολογικό να εργάζεται εκεί, καθώς η CVC είχε συµφωνήσει να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική (µε την οριστική συµφωνία πήρε ποσοστό 90% έναντι τιµήµατος 355 εκατ. ευρώ). Τελικά η Σοφία Μητσοτάκη εργάστηκε στην -έτσι κι αλλιώς- προσωρινή αυτή δουλειά για δύο χρόνια και πέρυσι το καλοκαίρι έφυγε από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, για να κάνει µεταπτυχιακό (MBA) στο Πανεπιστήµιο Columbia.

Στο ''στόχαστρο'' του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Από τα τρία παιδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκείνος που έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ -άµεσα ή έµµεσα- είναι ο Κωνσταντίνος. Τον ∆εκέµβριο του 2021 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε νοσήσει µε κορονοϊό και ο ΣΥΡΙΖΑ -µε αφορµή την ανάρτηση ενός προφίλ ονόµατι Marka2, που υποστήριζε φανατικά την αξιωµατική αντιπολίτευση στα social media- τον κατηγόρησε ότι έσπασε την καραντίνα και πήγε εκδροµή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει, είτε φανερά είτε υπόγεια, χρησιµοποιώντας trolls του ∆ιαδικτύου και φιλικά του Μέσα και ιστοσελίδες, τον άθλιο πόλεµο λάσπης προσωπικά κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε τότε η Ν.∆. σε ανακοίνωσή της. «Στην αρχή ήταν στο στόχαστρο µόνο ο ίδιος. Στη συνέχεια προστέθηκε και η σύζυγός του. Μετά ήρθε η σειρά των παιδιών του. Αυτή τη φορά τα ψέµατα αφορούν τον γιο του, Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και δήθεν πήγε εκδροµή, παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα. Κι αυτό όταν από την πρώτη στιγµή της θετικής διάγνωσης µπήκε σε καραντίνα και έµεινε στο δωµάτιό του, τηρώντας όλους τους προβλεπόµενους υγειονοµικούς κανόνες, και φυσικά δεν πήγε καµία εκδροµή. Παράλληλα µε το υβρεολόγιο στις επίσηµες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόγεια της Κουµουνδούρου κάνουν υπερωρίες στην παραγωγή λάσπης και fake news κι όλα αυτά µε τις ευλογίες του κ. Τσίπρα φυσικά». Ο ίδιος µε story που ανήρτησε στο Instagram αποφάσισε να απαντήσει σαρκαστικά: «Η κατηγορία ότι δήθεν έσπασα την καραντίνα για να πάω διακοπές δεν προσβάλλει µόνο εµένα… αλλά θίγει και τους συµπαίκτες µου στο Warzone, που µία βδοµάδα τώρα, κλεισµένοι στα σπίτια µας, φτύνουµε αίµα για να σταυρώσουµε µια νίκη. Εχουµε µέρες µπροστά µας, προχωράµε πιστοί στο πλάνο µας. Είτε µέχρι να κερδίσουµε είτε µέχρι να λήξει η καραντίνα».

«Πόλεµος λάσπης άνευ ορίων»

Τη µεγαλύτερη δόση προσβολών και ειρωνείας τη δέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης λόγω της σχέσης του µε την πρωταθλήτρια του τένις Μαρία Σάκκαρη. Η πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Ελεφάντη δεν δίστασε µάλιστα να επιτεθεί χυδαία στον ίδιο και στην Ελληνίδα αθλήτρια. «Ζούµε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόµενο τον γιο του πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter µε αφορµή το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκανε το σφάλµα και δεν έδειξε ζωντανά τις προσπάθειες δύο άλλων αθλητών στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με ανακοίνωσή της, η Νέα ∆ηµοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πόλεµο λάσπης άνευ ορίων» και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δίνει το σήµα της χυδαιότητας και οι υπόλοιποι ακολουθούν». «Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια η σύζυγός του και τώρα ο γιος του και µια παγκόσµιου επιπέδου αθλήτρια. Στόχος πάντα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πόλεµος λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε όρια ούτε ηθικές αναστολές. Η λάσπη σήµερα εκτοξεύεται από την πρωταγωνίστρια των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του κόµµατος, Αννα Ελεφάντη, µε ένα χυδαίο σεξιστικό σχόλιο, στην κορυφαία τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, τη στιγµή που αγωνίζεται στο Τόκιο. Περιµένουµε το επόµενο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ µε την κ. Ελεφάντη να µας µιλάει για τα δικαιώµατα των γυναικών. Ο κ. Τσίπρας δίνει το σήµα της χυδαιότητας και οι υπόλοιποι ακολουθούν».


*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»