«Οι σχέσεις με την Τουρκία -μετά τον σεισμό- δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ειδικότερα είπε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουμε επιθετική ρητορική, ενώ έκανε λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Εκτίμησε, επίσης, πως ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει εκλογές όταν ξέρει πως θα τις κερδίσει.

Με αφορμή το περιστατικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτητές κράτησαν μια καθηγήτρια στο γραφείο της, είπε πως δεν έγινε καταγγελία.


Μεταξύ άλλων, τόνισε

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον κ.Παναγιωτόπουλο ότι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα οι σχέσεις μας με την Τουρκία, είπε: «Απολύτως, αυτό που είπε είναι σωστό. Έχουμε μια νέα κατάσταση μπροστά μας μετά τους σεισμούς δεν ξέρουμε όμως που θα οδηγήσει αυτή η νέα κατάσταση. Σαφώς έχουμε περιορισμό στις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, εγώ θα προσέθετα σε αυτό που είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος δηλαδή στον υποδεκαπλασιασμό των παραβιάσεων και ότι δεν έχουμε καμία ρητορική πρόκληση όπως αυτές που είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Επομένως σε επίπεδο τακτικής έχουμε αλλαγή, σε επίπεδο στρατηγικής πάνω στα τραπέζι αυτή τη στιγμή παραμένει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν έχει φύγει. Παραμένουν οι επιστολές της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ οι οποίες αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα και ρητώς κατονομαζόμενα από τις συνθήκες νησιά του Αιγαίου. Άρα η στρατηγική παραμένει η ίδια. Περιμένουμε να δούμε εάν οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να μπουν σε μια συζήτηση στην οποία δεν θα φέρουν αυτά τα θέματα διότι αν είναι να συζητήσουμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά πολύ απλά δεν θα συζητήσουμε ποτέ. Αν είναι να συζητήσουμε πως μπορούμε να κάνουμε οριοθέτηση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας εκεί θα συζητήσουμε».

Αναφορικά με την προσέγγιση της αμερικανικής πλευράς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε: Αν δούμε ρητορική της Αμερικής, των αμερικανών επιστημόνων όταν επισκέπτονται την Ελλάδα είναι σταθερά η ίδια δηλαδή λένε περίπου τα ίδια πράγματα. Η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι σε επίπεδο ρητορικής στη προκειμένη περίπτωση όμως έχουμε από το 1946 και μετά που έχουμε σχέσεις συμμαχικές με την Αμερική για πρώτη φορά έχουν εμβαθύνει σε τέτοιο βαθμό οι σχέσεις μας. Ασχέτως το τι ακούγεται ρητορικά στις επίσημες δηλώσεις υπάρχει αυτή η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών για τη στρατηγική σχέση Ελλάδος–Αμερικής η οποία εξελίσσεται σε τέσσερις τομείς. Έχουμε τη Σούδα, έχουμε στη Λάρισα και στον Τύρναβο τα έργα τα οποία γίνονται και έχουμε και την Αλεξανδρούπολη η οποία έχει αλλάξει το χάρτη. Η Αλεξανδρούπολη αλλαζει το χάρτη αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Ως τώρα είχαμε κυρίαρχο το ρόλο των Στενών για οτιδήποτε ερχόταν από τη Μαύρη Θάλασσα. Όλο το εμπόριο των κρατών της Μαύρης Θάλασσας περνούσε από τα Στενά και ξαφνικά για τα δυτικά κράτη της Μαύρης Θάλασσας δηλαδή Βουλγαρία και Ρουμανία και στο μέλλον Ουκρανία προβάλει ως πολύ πιο φθηνή οδός και πολύ πιο γρήγορη η Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη στιγμή αν κάποιος θέλει να περάσει από το Βόσπορο περιμένει 7-8 ημέρες με τα ασφάλιστρα στα ύψη και θέλει μια μέρα να φτάσει από τα Δαρδανέλια στο Βόσπορο και θέλει άλλη μια – μιάμιση μέρα να πάει στην Κωστάντζα. Αυτή τη στιγμή από την ώρα που βγαίνει ένα φορτίο στην Αλεξανδρούπολη σε 20-25 ώρες περίπου έχει φτάσει στο λιμάνι της Κωστάντζας χωρίς πρόβλημα. Το λεω αυτό γιατί έχουμε αλλαγή απίστευτων διαστάσεων, αλλάζει η εικόνα του χάρτη της περιοχής. Εδώ έχουμε κάτι που αλλαζει τα δεδομένα και αν προχωρήσει, που όπως δείχνει προχωράει με δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κράτη της περιοχής, με διπλή γραμμή τρένου ηλεκτροδοτούμενη στο ελληνικό τμήμα αντιλαμβάνεστε ότι οι ταχύτητες θα γίνουν πολύ πιο γρήγορες και οι αποστάσεις πολύ πιο μικρές.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για το χρόνο των τουρκικών εκλογών, είπε: Ο Ερντογάν θα κάνει εκλογές όταν ξέρει ότι θα τις κερδίσει. Θεωρώ δύσκολο να κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου και επειδή η 14η Μαΐου είναι κάτι που ο ίδιος δήλωσε, 18 Ιουνίου είναι η μέρα που πρέπει να κάνει εκλογές, μπορεί να παραταθεί από την 14η Μαΐου ως την 18η Ιουνίου χωρίς κανένα πρόβλημα. Οπότε μια αναβολή ως τα μέσα Ιουνίου θα την θεωρούσα λογική και αντικειμενική μετά θα δούμε πως θα το χειριστεί. Εάν ο ίδιος κρίνει ότι δεν κερδίζει τις εκλογές θα βρει κάτι να κάνει.

Με αφορμή το περιστατικό «ομηρίας» 3 ωρών καθηγήτριας στο ΑΠΘ, ανέφερε: Ζητήσανε να πάει να παρέμβει η πανεπιστημιακή αστυνομία; Πως θα το πάρει είδηση η αστυνομία ότι υπάρχει πρόβλημα; Για να μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία πρέπει να γίνει μια καταγγελία στην Αστυνομία και το δεύτερο και πιο βασικό για μένα είναι ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία λύνονται ακαδημαϊκά. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε φτιάξει ένα πειθαρχικό δίκαιο για φοιτητές οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας του πανεπιστημίου το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν μέτρα. Γιατί το θέμα δεν είναι να παρέμβει η Αστυνομία, είναι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι παραβίασαν την ελευθερία της συγκεκριμένης καθηγήτριας να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν έχουν επιπτώσεις. Τα μέτρα αυτά τα πειθαρχικά έχουν εφαρμοστεί ως τώρα σε αρκετά πανεπιστήμια κυρίως για φοιτητές που αντέγραφαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων όπου τους επιβλήθηκαν διάφορες ποινές, οι ποινές όμως αυτές μπορούν να επιβληθούν και σε αυτούς είναι θέμα του πανεπιστημίου από εδώ και πέρα τι θα κάνει.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε: Είναι να προληφθούν 1.000 άτομα, από τα 1.000 άτομα έχουν προσληφθεί ως τώρα 400 άτομα. Όταν αναλάβαμε σε όλα αυτα πανεπιστήμια υπήρχαν διάσπαρτες δεκάδες καταλήψεις. Οι καταλήψεις αυτές έχουν κλείσει. Θα σας θυμίσω την κατάληψη του Βιολογικού στη Θεσσαλονίκη, θα προσθέσω την κατάληψη Βανκούβερ ένα ολόκληρο κτήριο πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Θα προσθέσω την κατάληψη στο κτήριο Γκίνη στο Μετσόβιο πολυτεχνείο. Όταν ξεκινάς από το μηδέν δεν μπορείς να πας κατευθείαν στο δέκα. Εγώ θεωρώ επίσης κορυφαία στιγμή αυτής της περιόδου πέρυσι τον Ιανουάριο όταν τέσσερις νεαροί φοιτητές με τρυπάνια προσπάθησαν να καταστρέψουν τοίχο μέσα στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και η Αστυνομία μπήκε και τους συνέλαβε επ’ αυτοφώρω. Δεν έχει ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω άνθρωπος που καταστρέφει δημόσια περιουσία στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Εννοείται ότι το γεγονός καταδικάζεται απόλυτα, είναι παράλογο αυτό το οποίο έγινε από εκεί και πέρα όμως επειδή απ’ ότι διάβασα από την ανακοίνωση του πανεπιστημίου είναι σαφές ότι γνωρίζουν αυτούς τους φοιτητές μπορούν να λάβουν πειθαρχικά μέτρα όπως προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρόκειται περί ομηρίας, ανέφερε: Δεν έχω προλάβει να μάθω συγκεκριμένα στοιχεία, αντιλαμβάνομαι όμως ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια για 3 ώρες βρισκόταν υπό την απειλή αυτών των ανθρώπων. Αν είναι ομηρία ή όχι δεν μπορώ να το κρίνω αλλά το να είσαι υπό την απειλή εμένα μου αρκεί. Θεωρώ αυτό το πράγμα απαράδεκτο για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι αυτές οι μικρές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη τετραετία, απάντησε: Θεωρώ ότι στην επόμενη τετραετία ο στόχος είναι να υπάρχει έλεγχος δηλαδή ποιος μπαίνει ποιος φεύγει από το πανεπιστήμιο μόνο με φοιτητική ταυτότητα ή ως επισκέπτης.