Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βαρσοβία, από το μακρινό 2011, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ψηλά στην ατζέντα μπήκε και το Μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα.

*Διαβάστε εδώ: Οι δεσμοί Μητσοτάκη με Πολωνία: Η αναφορά στην καταγωγή της Μαρέβας στις κοινές δηλώσεις με τον Τουσκ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ηγέτες από την ίδια πολιτική οικογένεια

Οι δύο ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να καταδεικνύει τους στενούς προσωπικούς δεσμούς που διατηρεί με την Πολωνία, εξαιτίας της καταγωγής της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Σε αυτό το κλίμα και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συζήτηση για κοινό δανεισμό που θα δημιουργήσει ευρωπαϊκό ταμείο για θέματα ασφάλειας πρέπει να αρχίσει τώρα.

«Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως η αντιπυραυλική άμυνα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019, κανείς δεν θεωρούσε ότι θα έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ως κοινή πρόκληση το μείζον αυτό ζήτημα: «Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας όμως δεν είναι μόνο των χωρών μας, αλλά της ΕΕ. Γνωρίζουμε τη σημασία των συνόρων μας», είπε και κάνοντας αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία προσέθεσε: «Η Πολωνία βιώνει τον αντίκτυπο του πολέμου. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά, οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο για όσο χρειαστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ να αναλάβουν πρωτοβουλίες στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε σε θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια είτε στην ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε στον αγροτικό τομέα, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία των ερχόμενων ευρωεκλογών.

«Είμαστε ηγέτες από την ίδια πολιτική οικογένεια, πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο», είπε.

Να σημειωθεί ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ είναι οι δύο ηγέτες που πρώτοι υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλωστε, στην κρίσιμη Σύνοδο του Ιουνίου μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία των «27» ως προς την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα ηνία της Κομισιόν.

Ειδική μνεία έγινε από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού στην παρουσία των Πολωνών πυροσβεστών στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών πέρυσι το καλοκαίρι, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Τουσκ και να αποκαλύπτει ότι οι δύο χώρες εξετάζουν μηχανισμό να είναι μόνιμα «σταθμευμένοι» Πολωνοί πυροσβέστες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση με το ελληνικό ΥΠΕΣ, ούτως ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την πολωνική συνδρομή κατά την αντιπυρική περίοδο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0iefyeg2ds9)